IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Община Варна излезе на свободния пазар на електроенергия

Доставчик на електричество остава „Енерго-Про“, но е договорена по-ниска цена, обясни кметът на града

16:45 | 16.09.14 г.
Община Варна излезе на свободния пазар на електроенергия

Община Варна излезе на свободния пазар на електроенергия, съобщи кметът на града Иван Портних в личния си профил във Facebook.

„След много спънки проведохме процедура и сключихме договор отново с "Енерго-Про", но на много по-ниска цена“, се казва в съобщението.

Позитивите от излизането на свободния пазар се изчисляват в намаляването на сметките за електричество, които плаща общинската администрация, след като част от мощностите на общината ще преминат на средно напрежение. Една от тях е уличното осветление. Портних посочва, че годишно общината потребява 2,85 млн. киловатчаса за уличните лампи и досега е плащала около 550 хил. лева за тях.

След сключването на новия договор на свободния пазар цената ще бъде почти двойно по-ниска – 280 хил. лева годишно.

Обществената поръчка за излизане на свободния пазар на електроенергия Община Варна обяви в края на февруари. 

Припомняме, че в България има два пазара на електроенергия – свободен, където цената се договаря директно между потребители и производители, и т.нар. регулиран пазар, където цените се определят от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

От 2015 година обаче България трябва да либерализира енергийния пазар, т.е – регулираната част трябва да отпадне и всички, дори и „защитените“ досега потребители да договарят свободно цената на електричеството, което потребяват. първата стъпка в тази насока е въвеждането от 1 юни на балансиращ пазар за електроенергия

В момента по закон защитени потребители, плащащи електричеството по регулирани цени, са домакинствата и малките фирмите, присъединени на ниско напрежение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още