IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Петков: Неоснователно е да се говори за замразяване на съдебната реформа

Лятната ваканция на парламента ще се използва за допълнителни дискусии по законовите промени, коментира зам.-министърът на правосъдието

11:35 | 01.07.15 г.
П. Петков: Неоснователно е да се говори за замразяване на съдебната реформа

Неприемливо и напълно неоснователно е да се говори за отлагане или „замразяване на съдебната реформа“ в момент, когато в Народното събрание започва обсъждането на законопроекта за промени в Конституцията на република България. Гласуването на този проект на първо четене вероятно ще се проведе още до края на месеца. Това каза тази сутрин заместник-министърът на правосъдието Петко Петков в интервю пред телевизия Bulgaria on Air.

Законопроектът за изменения и допълнения в Закона за съдебната власт (ЗСВ) ще бъде внесен в парламента в първите дни на септември, когато започва есенната сесия на Народното събрание, каза Петков. Това ще позволи летните месеци да бъдат използвани за провеждане на по-широка обществена и професионална дискусия по него.

“В края на юли започва парламентарната ваканция. В този смисъл, от гледна точка на парламентарната процедура, няма съществено значение дали законопроектът за промени в Закона за съдебната власт ще влезе в последните дни от настоящата лятна сесия на парламента или през септември, в първите дни на есенната сесия. Безсмислено е законопроектът да бъде внесен сега и да престоява в деловодството на Народното събрание и по него да не се работи, вместо да бъдат използвани летните месеци за дискусия, която ще доведе и до възможност за някои важни редакции”, коментира Петков.

Предстоят тематични дискусии по някои теми от законопроекта, тъй като общите дискусии, които текат в момента, се фокусират предимно върху структурните промени на устройството на съдебната власт и не позволяват да бъде проведен разговор по други специфични проблеми, допълни зам.-министърът.

Според него хората, които подкрепят законопроекта, са повече от противниците му.

Разговорът с Петко Петков можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още