IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс*

Срещу ветото гласуваха 80 депутати от ГЕРБ, 12 от РБ, 17 от ПФ, 14 от БДЦ и 11 от Атака. БСП и АБВ не участваха в гласуването

14:59 | 18.05.16 г. 1
Парламентът отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс*

Парламентът отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев върху правилата за гласуване в чужбина. 

135 депутати подкрепиха сегашните текстове в Изборния кодекс, 27 бяха против, а трима се въздържаха. БСП и АБВ не участваха в гласуването, а РБ обяви, че няма партийно решение и всеки ще гласува "по съвест".

Срещу ветото на президента гласуваха 80 депутати от ГЕРБ, 12 от РБ, 17 от ПФ, 14 от БДЦ и 11 от Атака. За ветото гласуваха 18 депутати от ДПС, 3 от РБ и 6 независими. Въздържали се бяха трима от РБ.

С отхвърлянето на ветото остана разпоредбата, че в държавите извън ЕС избирателни секции ще могат да се откриват само в дипломатическите мисии в населени места с над 1 млн. жители. Управляващите обаче дадоха да се разбере, че са се разбрали да направят нови промени.

Текстът бе предложен от патриотите, които снощи единодушно решиха, че ще оттеглят подкрепата си за правителството, ако парламентът подкрепи ветото на президента. Ултиматумът им дойде малко след като правната комисия подкрепи държавния глава

Отхвърлянето на ветото стана след дълги дебати. По време на тях опозицията и част от управляващите обвиниха президента в двойни стандарти.

Валери Жаблянов от БСП попита защо Плевнелиев не е оспорил нарушаването на правата на гражданите с въведеното задължително гласуване.

Четин Казак от ДПС също обвини президента в избирателност, защото не е наложил вето върху уседналостта, която също ограничавала правата на българите в чужбина. 

Лидерът на ДСБ Радан Кънев защити ветото и разкритикува тезата на патриотите, че тези текстове ще спрат манипулирания вот от Турция.

"От Турция ще дойдат достатъчно гласове", каза той. Според него българите в Турция не гласуват по поръчение на Ердоган, защото не го подкрепят. "В Лондон вероятно гласувалите ще спаднат, а диаспората ни в САЩ ще бъде орязана. Кошмарен знак", каза още Кънев. 

Лидерът на ДСБ нарече преговорите между мнозинството по промените в Изборния кодекс "кюскане на кочове". 

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов пък обори тезата, че с Изборния кодекс се ограничават правата на българите в чужбина.

"Кошмарни за българите в чужбина са говорещите глави от Протестна мрежа, които са узурпирали правото на българите в чужбина да говорят", каза още той. 

Другият лидер на патриотите Красимир Каракачанов обясни, че много от българите в чужбина са обявили, напускайки България, че няма да се върнат обратно. "Те не мислят за българската нация", настоя той. 

Каракачанов призова да се мисли за новата българска емиграцая, а не за пет-шест човека, които искали да станат вицепрезидент, а в краен случай депутати.

"Аз тези хора не ги броя за българската нация, ние имаме структури в Щатите и там сънародниците ни не са съгласни някой да говори от тяхно име", каза още лидерът на ВМРО.

Президентът смята да сезира Конституционния съд за отхвърленото вето

Днешното решение на парламента представлява пореден случай, в който българските депутати дадоха превес на партийните си интереси пред конституционните права на българските граждани, се казва в позиция на държавния глава по повод решението на Народното събрание да отхвърли наложеното вето върху текстове от Изборния кодекс

Президентът не приема тезата, че политически цели в една демократична и правова държава могат да бъдат постигани със средства, различни от конституционно установените или че правата на една група български граждани могат да бъдат противопоставени на правата на други граждани.

Президентът смята да сезира Конституционния съд с надеждата, че българската демокрация разполага с институционалните механизми да гарантира правата на гражданите, където и да са те по света.

* Допълнена с позицията на президента

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Плевняка май на предизборна кампания го удари. Играят го с Баце доброто и лошото ченге. Хем Баце угажда на ВМРОто за да (му го) крепят, хем пак да не стане техното (щото според мене Баце като цяло го харесват чужбинците)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още