IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Песимизмът в промишлеността и услугите влошава бизнес климата през юли

Единствено в сектора на строителството се наблюдава плах оптимизъм заради сезонни фактори

11:55 | 28.07.15 г. 1
Песимизмът в промишлеността и услугите влошава бизнес климата през юли

Бизнес климатът задълбочава спада си през юли заради влошените очаквания на бизнеса от сектора на услугите и промишлеността, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Условията в търговията на дребно също се влошават, макар и спадът на бизнес климата в сектора да се забавя в сравнение с юни. Единствено в сектора на строителсвото се отчита плах оптимизъм, който се обяснява със сезонния фактор.

Общият показател на бизнес климата намалява с 1,8 пункта спрямо равнището от предходния месец. Най-силен натиск върху индекса оказва бизнес климатът в сектора на услугите, който се понижава с 3,6 пункта за месеца, след като през юни записа спад от 0,9 пункта.

Мениджърите от сектора очакват ситуацията да остане без промяна през следващите шест месеца. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като по-добра, но в очакванията за следващите три месеца се наблюдава известен песимизъм, посочват от НСИ.

Най-сериозните затруднения за дейността в сектора остават несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.

Допълнителен натиск върху общия индекс на бизнес климата оказва бизнес климатът в промишления сектор, който се влошава с 2,9 пункта през юли. Мениджърите на предприятията от сектора са песимистично настроени за състоянието на бизнеса през следващите шест месеца. Неблагоприятни са и прогнозите за износа и производствената активност през следващите три месеца.

Средното натоварване на мощностите през юли остава на нивото от април – 74,3%. С оглед на очакваното по-слабо търсене през следващите месеци секторът вероятно ще страда от излишък на мощности.

Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, посочени съответно от 56,3 и 25,3% от промишлените предприемачи, отчитат от НСИ.

Бизнес климатът в търговията на дребно също се влошава – с 0,6 пункта през юли, след като през юни индексът записа спад от 2,7 пункта. Очакванията на търговците за следващите шест месеца са по-умерени, а за поръчките и обема на продажбите през следващите три месеца са дори оптимистични, макар и по-резервирани в сравнение с предходния месец.

Единствено бизнес климатът в строителството отбелязва ръст през юли – с 0,6 пункта. Мениджърите на фирмите от сектора подобряват оценката си за състоянието на предприятията и отчитат, че се засилва и строителната активност. По-резервирани обаче са прогнозите им за следващите шест месеца.

Производственият график е осигурен с договори за 5,2 месеца, като е регистрирано понижение от 0,2 месеца спрямо оценката през април. Същевременно и очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца са по-неблагоприятни, посочват от статистическия институт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още