IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът се влошава за пръв път от пет месеца

През юни очакванията на предприемачите в търговията на дребно и сектора на услугите са по-песимистични спрямо тези в промишлеността и строителството

12:32 | 29.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнес климатът се влошава за пръв път от пет месеца

Бизнес климатът в България се влошава за пръв път от пет месеца. Това се случва на фона на кризисната ситуация в Гърция и неизвестните, които тя може да породи за българския бизнес, ако проблемите на юг се задълбочат.

През юни очакванията на мениджърите и предприемачите в търговията на дребно и сектора на услугите са по-песимистични в сравнение с май. Нагласите на ръководителите на предприятия в секторите промишленост и строителство пък се запазват почти без промяна спрямо предходния месец.

Така в шестия месец на годината общият показател на бизнес климата се понижава с 0,7 пункта спрямо нивото си, отчетено месец по-рано, разкриват актуалните данни на Националния статистически институт (НСИ). Въпреки това показателят все пак остава над дългосрочната си средна.

Общ показател на бизнес климата

Графика: НСИ

През месеца сериозно се влошават оценките на търговците за настоящото бизнес състояние на предприятията в сектора, с което съставният показател за бизнес климата в търговията на дребно се понижава с 2,7 пункта спрямо май. Тревога предизвикват несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, като анкетата отчита засилване на негативното им влияние спрямо предходното допитване.

Въпреки това прогнозите на търговците на дребно за развитието на  бизнеса в отрасъла през следващите шест  месеца са благоприятни. Неизвестните от евентуално влошаване на ситуацията в Гърция или излизане на страната от еврозоната са свързани с това кои ефекти ще преобладават -  положителните или отрицателните, но които към момента не могат напълно да се оценят. За нагласите на търговците свидетелства запазването на оптимистичния тон спрямо очакванията им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца, макар че той е по-резервиран в сравнение с май.

През юни съставният показател за бизнес климата в сектора на услугите намалява с 0,9 пункта поради по-неблагоприятните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, отчита НСИ.

Мненията на предприемачите по отношение на настоящото търсене на услуги са по-резервирани. Освен това при очакванията им за следващите три месеца се наблюдава известен песимизъм. Според анкетата на НСИ основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.

В секторите промишленост и строителство бизнес климатът на практика остава без промяна спрямо май.

Анкетата на НСИ регистрира леко намаление на настоящата производствена активност, а очакванията на промишлените предприемачи за дейността през следващите три месеца са по-умерени.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната продължават да са основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла.

Традиционно фирмите у нас са с по-добри очаквания за продажби в чужбина спрямо приходите от българския пазар. Гърция е един от основните ни търговски партньори сред държавите членки на Европейския съюз. Едно задълбочаване на проблемите може да се отрази на износителите посредством забавяне на плащания от доставчици, докато експортът ще се запази.

Освен несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене финансовите проблеми представляват още едно основно предизвикателство пред строителните предприемачи. Въпреки това през юни НСИ регистрира намаление на неблагоприятното въздействие на тези фактори върху сектора.

Освен това по мнение на строителните предприемачи настоящата строителна активност се подобрява в сравнение с предходния месец, като и прогнозите им за следващите три м?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още