IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще се произнесе по жалбата на България срещу гръцкия данък до 18 август

Страната защити позицията си срещу въведения от Гърция 26% данък за сделки и трансакции

12:40 | 25.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК ще се произнесе по жалбата на България срещу гръцкия данък до 18 август

Европейската комисия (ЕК) изслуша България по повод жалбата срещу въведения от Гърция 26% данък за сделки и трансакции, информират от Министерството на финансите (МФ), като становището на Брюксел се очаква да бъде оповестено до 18 август 2015 г.

Пред генералния директор на Дирекция „Данъчно облагане и митнически съюз“ Хайнц Зурек и заместник-генералния директор на Правната служба на Комисията и представители на Гърция българската страна представи позицията си по жалбата, както и основните мотиви за нарушението на правото на Европейския съюз (ЕС) от страна на южната ни съседка.

България смята, че Гърция нарушава основополагащите принципи, залегнали в Договора за функциониране на ЕС, а именно - принципите за свободно движение на стоки, услуги и капитали, за свободата на установяване, както и принципите за правна сигурност, недискриминация и пропорционалност.

„Въвеждането на данък е много сериозна пречка както за търговските и икономически отношения между двете страни, така и за свободното движение на стоки, услуги и капитали в рамките на целия ЕС“, посочва защитата.

Нашата страна представи и допълнителни мотиви, тъй като с разпоредбите на решението се създава още по-голяма правна несигурност за лицата, както и значително увеличаване на административната тежест и разходите за бизнеса.

„Българските лица са поставени в неравностойно положениe и в условия, които ги правят нежелан партньор и контрагент, поради обременяващите законови разпоредби, които следва да бъдат изпълнени от гръцкия данъкоплатец. За гръцките данъкоплатци съществува значителен риск при сключване на сделки с дружества, установени в България, същите да бъдат третирани като фиктивни и разходите по сделките да не бъдат признати за данъчни цели, а обременителният режим на доказване за всяка сделка или трансакция, че е действителна, с обичаен характер и сключена при пазарни условия, ще действа разубедително за гръцките данъкоплатци да сключват икономически и финансови сделки с данъкоплатци от България“, аргументира се българската страна.

Гръцката страна представи позицията си по жалбата и причините, поради които е предприета тази данъчна реформа, а именно - защита на националната корпоративна данъчна основа и която е разработена на базата на различни документи (препоръки, съобщения), издадени от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и ЕК, свързани с въвеждане на мерки срещу намаляване на данъчната основа и прехвърлянето на печалби, и счита, че не нарушава правото на ЕС.

„Позицията на гръцката страна не беше обоснована, като единствено се твърдеше, че се ползват най-добрите практики за борба с укриването на данъци и агресивното данъчно планиране, без да се посочат конкретни примери“, посочват от Министерството на финансите.

България посочи, че е включена в гръцкия списък единствено поради 10% ставка за корпоративен данък и Гърция е единствената държава, която е включила в списъка на държавите с преференциален данъчен режим държави членки на ЕС.

Държавите членки въвеждат национални списъци на държавите с преференциален данъчен режим по препоръка на ЕК, но в нея изрично се подчертава, че се отнася само до трети страни, които не спазват минималните стандарти за добро управление. Мерките, включително и по отношение на третите страни, трябва да бъдат съвместими с правото на ЕС и по специално - със залегналите в Договора за функциониране на ЕС основни свободи.

По допълнителните аргументи на България гръцката страна не представи мотиви, а посочи, че мерките са насочени за борба с укриването на данъци, допълват от МФ.

ЕК е задала въпроси на представителите на двете страни и при изготвянето на мотивираното си становище ще се съобрази с писмените и устно изразените съображения. Становището на ЕК се очаква да бъде оповестено до 18 август 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още