IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все още не е ясно дали "гръцкият данък" ще се обсъжда в парламента в Атина

На 7 май в Гърция изтича срокът за обществено обсъждане на законопроекта, който предвижда 26% данък при сделки с български фирми и лица

19:22 | 01.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Все още не е ясно дали "гръцкият данък" ще се обсъжда в парламента в Атина

В очакване на българско правителствено посещение на най-високо ниво в Атина, от гръцка страна са обяснили за БНТ, че все още няма окончателно решение дали законопроектът за т.нар. "гръцки данък" ще бъде внесен за обсъждане в гръцкия парламент, съобщава националната телевизия.

На 7 май в Гърция изтича срокът за обществено обсъждане на законопроекта, който предвижда 26% данък за физически и юридически лица, които извършват сделки с Гърция. Проектът предизвика негативен обществен отзвук в засегнатите страни от евросъюза – България, Кипър и Ирландия, а българският финансов министър сезира с писмо еврокомисията. 

След края на общественото обсъждане на 7 май законопроектът ще бъде публикуван с направените добавки. Той бе предложен от заместник-финансовият министър, отговарящ за данъчната политика Надя Валавани и би трябвало да въведе предварителното заплащане на 26% данък върху разходи на физически и юридически лица с данъчна регистрация в страни с преференциален данъчен режим, включително България.

Предвижда се Решението да започне да се прилага след 1.09.2015 г. Въпреки настояванията на бизнес средите, сигналите на дипломатическо ниво и становището на експертната правна комисия към гръцкия парламент, че доколкото мярката касае страни от ЕС – България, Кипър и Ирландия, тя представлява необосновано ограничаване на правата на свободното движение на стоки и услуги, проектът не изключва сделките с фирми от страните от ЕС от обхвата.

Реално целта на въвеждането на този данък е да бъдат ограничени до минимум фиктивните сделки за източване на ДДС, казват в свое оправдание гръцките данъчни експерти. Според икономическия екип на гръцкото правителство законопроектът не би трябвало да притеснява толкова страната ни защото в него съвсем точно са конкретизирани критериите, на които трябва да отговаря дадена транзакция, за да не подлежи на облагане, както и начинът, по който се доказва, че сделката е реална.

”Сделката трябва да отговаря на критериите за получаване на предварително одобрение, а гръцката фирма партньор да подаде декларация в електронен формат в рамките на 10 дни след приключване на сделката”, коментира Джорджо Караянис, данъчен експерт. Предварително одобрение на сделката, т.е. признаване на направения разход се получава автоматично с подаване на декларацията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още