IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полицаите излизат на протест днес*

Синдикатите и ръководството на МВР не постигнаха съгласие за увеличение на заплатите

08:46 | 05.07.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Полицаите излизат днес на протест. В него ще се включат и всички синдикални организации в Министерство на вътрешните работи (МВР).

До недоволството се стигна след като синдикатите във вътрешното ведомство и ръководството на министерството не постигнаха съгласие за увеличение на заплатите, а само за компенсиране на служителите, които сами са си купили униформи. Профсъюзите настояват за увеличение на основните възнаграждения с 15-20%.

Ако исканията не бъдат удовлетворени, синдикатите заплашват с поредица от протести, най-вече в „навечерието“ на българското председателство на Съвета на ЕС. 

Протестът ще започне в 11 часа пред паметника на Цар Освободител в София. На метри от него същевременно ще се състои официална церемония по случай 138 години от създаването на Министерството на вътрешните работи, съобщава Българска национална телевизия (БНТ).

Вчера вътрешният министър Валентин Радев заяви, че въпросът със заплатите и униформите ще се реши, но трябва да се прецени внимателно кога и как ще стане това. Той напомни и че в други сектори също има искания за по-високи възнаграждения, но няма как всички да бъдат удовлетворени сега.

Синдикатите настояват и за изцяло нов закон за МВР.   

"Промяна в нашите искания няма. Достатъчно ясно и категорично ги обявихме пред министъра. По-ясно от това не може да го обясним. Трябва да бъдат повишени основните заплати. Трябва да бъде обвързана към средната или минималната и едновременно да започне изплащането на униформените", каза пред БНТ Илия Хрисимов, зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в Mинистерство на вътрешните работи (СФСМВР).

"В последните години бяха закупени защитни облекла, но само за горски пожари, усвоени от европейски средства. Липсват над 3 500 облекла. Дебатираме от години този въпрос. Чуваемост няма, прехвърлят се отговорностите. Има пропуски в нормативната база. Голяма част от служителите с по-голям опит започват да приключват своята дейност", каза и Венцислав Станков от синдикат "Огнеоборец" към МВР, който също протестира днес.

"Нашите служители с най-ниски заплати започват да напускат, защото положението е нетърпимо", посочи Христо Христов, председател на националния синдикат на гражданската администрация.

Заплатите в МВР трябва да се увеличат със справедливия процент, търсим го. Това обяви в кулоарите на парламента вътрешният министър Валентин Радев*, цитиран от БТА.

Той посочи, че това няма възможност да стане тази година, както искат синдикатите.

Няма напрежение, поне от моя страна не виждам такова. Такова усещане имам и от последното заседание на Съвета за социално партньорство, там буквално се договорихме, обясни министърът.

Той смята, че полицаите имат основание да искат по-високи заплати, ръководството на МВР обсъжда въпроса, както с профсъюзите, така и с правителството.

Очаквам това да се случи, не съм оптимист за тази година - вероятно от началото на следващата, посочи вътрешният министър.

Трябва да сравним заплатите на полицаите, тези, които са на терен, на пожарната, на служителите с полицейски функции - там има проблем със заплатите, това са и моите наблюдения. След като няма желаещи да заемат тези позиции, означава, че един от проблемите е ниското заплащане, е изводът на Радев. Върху това бил и фокусът на политическото ръководство на ведомството. Запознат съм с бюджетните процедури, технологията и си мисля, че повишението може да стане след Нова година, не знам защо те държат това да стане незабавно, коментира вътрешният министър.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 6 години
да не забравят да включат в исканията си отмяна на ограничението за кешови плащания !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
ratten
преди 6 години
наглеци, и тия заплати и преференции са им много на фона на свършената от тях работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още