IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пореден протест срещу работата на Фонда за лечение на деца

Правилата за работа на фонда се превърнаха в ущърб на болните, твърдят напусналите Обществения съвет на фонда

11:08 | 05.10.16 г.
Пореден протест срещу работата на Фонда за лечение на деца

Днес пред Министерство на здравеопазването ще се проведе пореден протест с искане за оставка на ръководството на Фонда за лечение на деца. Събитието е инициирано от недоволни родители с подкрепата на неправителствени пациентски организации. Родителите искат гаранция от здравното ведомство, че всички случаи на чакащи деца ще бъдат разгледани в посочения от Правилника срок – 45 дни от датата на подаване на заявлението, съобщава БНР.

Правилата за работа на Фонда за лечение на деца се превърнаха в ущърб на болните и семейството им. Около това мнение се обединиха някои от напусналите Обществения съвет на фонда, предава БТА.

Красимира Величкова - представител на Българския дарителски форум, Нели Логофетова - представител на Националната асоциация на хората с диабет, Десислава Хурмузова, представител на "Спаси, дари на..." представиха данни от заседания на Обществения съвет на фонда от април до септември 2016 г., според които общо разгледаните заявления на деца са били 479, като 177 са били само с едно становище, 5 - без нито едно становище, а 30 - без оферта и стойност на лечението. Напусналите Обществения съвет посочват, че за 47 деца са намерили грешки в протоколите, което не допринася за взимането на най-правилното решение за лечението на децата. 

Всички данни от заседанията на фонда ще бъдат изпратени на премиера Бойко Борисов, на вицепремиера Румяна Бъчварова, на инспектората в Министерството на здравеопазването.

Целта ни е не да застанем срещу някой, а да покажем, че системата не работи и това е лошо за децата, единодушни са те. По думите на напусналите Обществения съвет членове, директорът на фонда "прави каквото си иска".

Напусналите Обществения съвет твърдят за случай на дете, което два пъти е било одобрено от Обществения съвет за лечение в чужбина, но в крайна сметка е получило отказ.

В становище, изпратено до медиите от Министерството на здравеопазването, се посочва, че това категорично не е вярно. 

Протест на родители на болни деца срещу работата на Фонда е предвиден пред сградата на Министерството на здравеопазването днес около обяд.

През последните две седмици оставки подадоха петима от общо 17 членове на Обществения съвет, който решава дали дадено дете да се лекува в чужбина, или не. Въпреки това директорът на Фонда проф. Пилософ уверява, че работата върви според всички правила и че нападките срещу него са тенденциозни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още