IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Пилософ: Скандалите във Фонда за лечение на деца са търсени

За последните два месеца фондът е изпратил за лечение в чужбина 150 деца, каза директорът му

11:31 | 18.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

Фондът за лечение на деца в чужбина работи, а скандалите, свързани с него, са търсени. Не може да се експлоатират в общественото пространство единствено логистични проблеми, свързани с настаняването на децата в чужбина, намирането на хотели и други, а да не се отчита свършеното от фонда. Това коментира неговият директор проф. Владимир Пилософ в ефира на Bulgaria ON AIR. По думите му през изминалите повече от два месеца, след като той пое ръководството на фонда за лечение, в чужбина са изпратени поне 150 деца.

По думите на професора обаче не това е най-важното. За него проблемът е, че никой не се замисля за същностните проблеми на фонда. Проф. Пилософ напомни, че фондът съществува от 2004 г. и към момента няма направен нито един анализ за цялостната му работа.

"Обществото задава ли си въпроса защо се налага да пращаме деца за лечение в чужбина? Няма отговор и дискусия по тези въпроси", попита проф. Пилософ. И допълни, че по същността си фондът е инвестиция на държавата в детското здравеопазване. „Около 12-13 млн. лева годишно се изразходват от този фонд. Само около 1% са от дарения, докато по-голямата част от парите идват от данъците", обясни професорът. 

Фондът е особена структура, не е само една администрация, която прехвърля папки или само осъществява логистиката с хотели, добави той. По думите му администрацията му се състои от 8 души, които работят напрегнато, за да покрият всички нужди.

Относно искането на неправителствени организации от сектора за отмяна на предложения правилник за дейността на фонда, проф. Пилософ коментира, че правилникът е поставен на сайта на министерството, за да се обсъди. Преди дни организации изразиха притеснения от проекта за нов правилник на дейността на фонда и предложиха той да бъде свален и оттеглен от здравното министерство.

По думите му целта на промените е да бъде подобрена работата на фонда, тя да стане по-експедитивна, по-рационална и съобразена със сегашното състояние на българското здравеопазване и възможности. Работи се и за подобряване на контактите с чуждите болници, защото те в момента са развити на случаен принцип, каза проф. Пилософ.

Още от разговора може да гледате в сайта на Bulgaria ON AIR


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още