IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съкращават се сроковете за одобрение на документи от Фонда за лечение на деца

Готови са промените в правилника за дейността и организацията за работа на Фонда

15:08 | 07.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Съкращават се сроковете за одобрение на документи от Фонда за лечение на деца. Това предвиждат промените в правилника на институцията, оповестени преди часове.

Зам.-здравният министър Ваньо Шарков обяви, че са готови промените в Правилника за дейността и организацията за работа на Фонда за лечение деца. Децата ще могат да получат имплант или да заминат на лечение в чужбина само със становище от лекарска комисия или онкокомитет, без да се търси мнението на външен експерт, обясни зам.-министърът, предава БНР. 

Разглеждането на първоначално подадените заявления според новите правила ще бъде до два работни дни, като досега срокът беше тридневен. Разглеждането на допълнително подадени документи ще става до края на следващия работен ден след подаването – досега срокът беше тридневен. 

Относно изпращане за външна експертиза – досега липисваше регламент, сега регламентът е до края на работния ден, след денят, в който е разгледано заявлението. Представяне на външна експертиза – срокът беше 14-дневен, става седемдневен. Разглеждането на заявлението от Обществения съвет става не по-късно от десет дни след получаване на оферта и доклади от външна експертиза.

Промените разширяват правомощията на директора на Фонда, който задължително трябва да е лекар. Становища ще дават националните консултанти, председателите на научни дружества или изрично посочени от тях специалисти.

По-рано представители на неправителствени организации в Обществения съвет на Фонда алармираха, че новата администрация бави лечението на тежко болни деца. Министерството на здравеопазването категорично отрече това твърдение.

Припомняме, че директорът и целият екип на институцията бяха сменени през април, след като ГДБОП арестува всички служители, начело с тогавашния директор Павел Александров заради съмнения за злоупотреби във Фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още