IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов: Фондът за лечение на деца вече ще работи прозрачно

Времето за получаване на становище по всеки постъпил случай ще бъде сведено до 10 дни, обеща здравният министър

10:22 | 21.06.16 г.
Москов: Фондът за лечение на деца вече ще работи прозрачно

Работата на Фонда за лечение на деца е била лошо организирана, процедурите и начинът на отчетност са били изкривени досега. Фондът ще заработи с нови правила и информационна система. Досега той не е разполагал със собствено деловодство и не можеше да се проследява движението на подадените документи. Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов пред БНТ.

В понеделник е бил приет новият устройствен правилник на Фонда, който трябва да гарантира ясни правила за работата му.

Министърът пое ангажимент, че след влизането в сила на новия устройствен правилник на Фонда времето за получаване на експертно становище по всеки постъпил случай ще бъде сведено до 10 дни. Сега имало чакащи от ноември 2015 г. Здравният министър бе категоричен, че Фондът вече работи, така че подобни забавяния на документи на деца няма да има. 

Министърът подчерта, че смисълът на този фонд е да няма нито едно дете, чиято потребност да не бъде задоволена.

Москов увери, че министерството няма нищо общо с проведената от ГДБОП акция, при която бе арестувано предишното ръководство на Фонда. Те имат достатъчно основания да направят това, което направиха, допълни министърът.

Министерството няма нищо общо с разработката на прокуратурата”, посочи Москов, като отрече да има връзка с разследването на бившето ръководство на Фонда за лечение на деца и показната операция от 20 април. След това Москов назначи нов директор на Фонда – проф. Владимир Пилософ.

Тази седмица всяка линейка ще бъде проследявана къде вози пациента. С това се заема работна група начело със зам.-здравния министър д-р Ваньо Шарков, каза още здравният министър. Проверката е по повод твърдения за нарушения, свързани със заплащане на спешните екипи от някои болници, изразени в журналистическо разследване.

Това са по-скоро изключения, но нека видим какво ще покажат резултатите и ако трябва, ще има санкции, каза Москов. Той напомни, че всяка линейка има GPS и може да бъде проследявана. Принципът на спешните случаи е транспортиране до най-близката болница, напомни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още