IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се разпределя бюджетът на Фонда за лечение на деца в чужбина

Няма как да се крадат пари от Фонда, твърдят родители на деца, преминали през процедурите за одобрение и лечение

11:56 | 03.05.16 г.
Как се разпределя бюджетът на Фонда за лечение на деца в чужбина

Няма как да се крадат пари от Фонда за лечение на деца в чужбина, защото той е второстепенен бюджетен разпоредител и здравното министерство решава всичко. Около това мнение се обединиха пред bTV бащи на деца, които са получили помощ от фонда след показната операция на ГДБОП на 20 април във фонда, при която бяха арестувани осем души, сред които и тогавашния шеф Павел Александров.

Според тях явно целта е да се пренасочват децата в български болници, където лечението им няма да е ефективно поради липса на опит и на специалисти.

Кой и как ще разпределя бюджета на Фонда за лечение на деца в чужбина след арестите и уволненията, проведени в тази институция, коментираха пред БНТ Нели Логофетова, член на Обществения съвет към фонда от страна на Национална асоциация на децата и младите с диабет, и доц. Анелия Буева, член на Обществения съвет към фонда и национален консултант по детска нефрология.

Логофетова посочи, че случилото е тежък удар върху фонда и върху доверието на обществото, защото той борави с обществен ресурс. Тя се опасява, че обвиненията за корупционни схеми и липсата на прозрачност със сигурност ще оттеглят голяма част от дарителите. 

Доц. Анелия Буева показа графика, която илюстрира как се е променял броят на децата, получили помощ от фонда през годините. От графиката е видно, че през 2015 година децата са 1390, докато в началото от съществуването на фонда, през 2004 г., децата са едва 9. В първите 6 години не са подпомагани повече от 100 деца годишно, а в следващите 6 години броят на тези деца непрекъснато се увеличава. Като педиатър Буева заяви, че 1390 спасени деца означава “спасени съдби, подобрено качество на живот, радост за родителите”.

Тя обясни как процедира фондът - хората подават своите документи и именно фондът, преди да дойдат в Обществения съвет, извършва огромна работа: класифицира по специалности – ортопедия, кардиология, онкохематология – да изпрати тези документи за становища от специалистите, да комуникира с чуждите клиники, за които е дадена препоръката, до получи оттам оферта, да състави списък, подробен на всичките деца.

„Предвид общия брой – 1390 деца – това означава, че са одобрявани над 100 деца за лечение месечно“, каза тя. Освен това информацията за състоянието на всяко дете е била получавана и по електронен път, така че всеки от съвета да има на хартиен носител същата информация, за да може да се дискутира от всички, когато се взима решението за конкретното дете.

Буева отклони въпроса за разхищения от рода на зареждане с бензин на частни автомобили с пари на фонда, като каза, че лично не знае за подобни неща. Като лекар обаче тя твърди, че са спазвани процедурите, предвидени в правилата на фонда, за одобряване на децата.

Според Логофетова се разходват правилно средствата от фонда и са взимани правилни решения. Тя потвърди, че съветът наистина има глас и винаги е изхождал от медицинската целесъобразност.

По думите й изземването от Министерството на здравеопазването на част от функциите на Обществения съвет към фонда е отдавнашна идея – да се прехвърли той като звено в министерство. Тя е убедена, че не би следвало това да става, тъй като и сега фондът работи добре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още