IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Пилософ: Фондът за лечение няма да допусне спиране на даването на решения

Върви се към ликвидирането на Фонда за лечение на деца, заяви представител на Обществения съвет на фонда

10:26 | 22.04.16 г.
Проф. Пилософ: Фондът за лечение няма да допусне спиране на даването на решения

Има трудности във Фонда за лечение на деца, но е създадена необходимата организация нищо да не се изпуска. Важното е да не спираме даването на решение за пациентите, всичко се придвижва. В това увери новият директор на фонда проф. Владимир Пилософ пред „Нова телевизия“.

Той беше категоричен, че неговата задача сега е да се стабилизира работата във Фонда за лечение на деца и да се върне доверието в него.

Проф. Пилософ обясни, че фондът има две структури - едната е чисто административната, на която е бил шеф Павел Александров, другата е общественият съвет, който заседава два пъти в месеца и взима решения за пациентите, които трябва да бъдат изпратени за лечение в чужбина – не се занимава с оперативното управление на фонда.

„Ако едно лечение може да бъде проведено в България, е нормално това да се случи“, уточни още новият директор на фонда. Той подчерта, че Фондът се занимава със сложни медицински случаи, които изискват сериозен анализ. Има случаи, когато и в чужбина един пациент не може да бъде излекуван. 

Правозащитникът Деница Сачева посочи, че е абсурден начинът, по който бе представена информацията за зрелищната акция във фонда. „Подобен тип зрелищност неблагоприятства за никого, защото доста често обвиненията се оказват доста по-различни от първоначалната информация. Накрая обикновено се приключва с оправдателни присъди“. Сачева бе категорична обаче, че доверието във фонда е нарушено в момента и със сигурност фондът няма да може да събира дарения.

„Друга важна подробност е, че фондът е второстепенен разпоредител на бюджетни средства, отбеляза тя. Министерството на здравеопазването следва да извършва оперативен контрол върху това какво се случва там. „Тоест ако е имало договор за наем на квартира в Париж и той е неизгоден, то министерството бързо може да го спре“, посочи Сачева.

По думите й основният проблем на българските деца е, че те продължават да се лекуват с дарения, а основният проблем на родителите е, че търсят първо медиите, за да могат да събират средства, а не вярват в българската здравна система. Това е големият дебат, категорична е Деница Сачева.

Върви се към ликвидирането на Фонда за лечение на деца, твърди Десислава Хормузова от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца пред БНР. „Това беше показна саморазправа по лични мотиви заради неразбирателство с Министерството на здравеопазването и неговото ръководство, което не е тайна“, каза Хормузова.

„Започвам да мисля, че има и опит за сплашване на всички, които по някакъв начин са свързани с дейността на фонда“, допълни Хормузова, според която най-вероятно действията са продиктувани от желание за контрол върху парите, които възлизат на 12 милиона годишно. Хормузова посочи още, че на Фонда са нанесени окончателни щети и с дарителството в този фонд е приключено. Тя изрази предположение, че Фондът няма да продължи да съществува в този вид и очевидно се върви към ликвидирането му.

„Разбрахме, че има неправилно изразходвани пари, а не присвоени“, каза още Десислава Хормузова и категорично отрече да има изнудвани родители и пликове с пари и подкупи.

Тя се спря на оповестените от прокуратурата вчера основни причини за акцията на органите на реда във Фонда.

Относно насочването към точно определени лекари у нас Хормузова каза, че няма как директорът на фонда да определя болниците, защото родителите подават заявление за лечение в определена болница. Хормузова разграничи тези случаи от спешните неврохирургични и ортопедични заболявания, по които трябва да се реагира за часове.

Когато се касае за спешни случаи, децата не минават по обичайната процедура – например при хидроцефалия при новородени, при които се налага спешно поставяне на клапа. Същото се отнася за спешни ортопедични проблеми. В тези случаи лекарят, приел детето в болница, подава до Фонда заявление за финансиране на медицинското изделие, което се поставя на детето. Постфактум общественият съвет бива информиран за медицинските интервенции, разказа Хормузова.

По втория мотив за арестите – лекарското посредничество, чрез което деца са били изпращани за лечение в чужбина, членът на Обществения съвет обясни, че посредникът е осигурявал контакта с турската клиника „Аджъбадем“, със специалистите там, както и транспорта на болните деца. Турските и израелските болници работят чрез посредници и това е специфично за дейността им, подчерта Хормузова и допълни, че тази болница е много използвана особено за по-спешните случаи.

По третия спорен момент – настаняването на болни деца и техните придружители в конкретни апартаменти във Франция, Десислава Хормузова уточни, че апартаментите за настаняване са два и здравното министерство ги е използвало много преди Фонда, като е изпращало там пациенти над 18 години. За ползването на имотите има документация, заяви още тя.

Фондът за лечение на деца трябва да продължи да работи, но е нужно да се преструктурира. Това коментира бившият председател на Фонда д-р Ива Станкова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Неприятен е фактът, че една институция, която акумулира средства, които са за здравето на децата ни, е в риск да бъде обругана и да бъде ликвидирана. Мисля, че е трудно да се създаде нещо, а още по-трудно то да бъде запазено", допълни тя. Нужен е обаче контрол за начина, по който се разходват средствата, категорична е д-р Станкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още