IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таня Андреева: Фондът за лечение на деца трябва да се преструктурира*

Парите за лечение на деца в чужбина са преведени, ще ги разпределя новото ръководство, заяви Бойко Борисов

10:30 | 21.04.16 г. 2
Таня Андреева: Фондът за лечение на деца трябва да се преструктурира*

Злоупотребите във Фонда за лечение на деца няма да спрат с уволнението на директора Павел Александров. Те са свързани и с част от обществения съвет на фонда, хората в него носят солидарна отговорност. Това каза бившият министър на здравеопазването от кабинета „Орешарски” Таня Андреева пред bTV по повод скандала с арестите от вчера във фонда.

Според бившия министър на здравеопазването „скандалите в здравеопазването тепърва ще се разрастват заради разбойниците в системата”.

Андреева напомни, че по време на мандата си е уволнила Павел Александров за същите злоупотреби. „Имаше сигнали за същите порочни практики, като всички бяха проверени и доказани”, поясни тя.

По думите й тогава не са успели да докажат наличието на корупция, но е имало злоупотреби в изразходването на финансовия ресурс на фонда, заплащането на квартири в чужбина, както и голямо забавяне на становищата на болните деца. „Имаше и сигнали за корупция, но не бяха доказани”. 

Андреева допълни, че е имало и сигнали за посредници, които работят за директора на фонда в турски болници, които посрещали пациентите и това се заплащало допълнително.

„Работата на фонда е проблемна от 10 години, структурата не работи добре с този обществен съвет и трябва да настъпи коренна промяна”, заяви Андреева.

По думите й по време на нейния мандат е разработен нов правилник за работа на обществения съвет, който е гарантирал прозрачност при разпределянето на парите. „Толкова истерична съпротива имаше, че започнах да си мисля защо това се случва по този начин. За фонда е много по-лесно да работи на тъмно”, допълни Андреева.

Бившият здравен министър каза, че по нейно време във фонда е имало четирима души, които подкрепяли Александров. „Те успяваха да прогонят всеки друг колега, а това буди съмнение”, допълни тя.

Преди всичко трябва да си добър човек, за да се занимаваш с деца. След това да бъдеш лекар”, смята Андреева.

Според нея единственият начин да се подобри работата на Фонда за лечение на деца е да се преструктурира. „Надявам се това да не е показна акция, а първа стъпка в разплитането на проблемите във фонда изобщо”, допълни Андреева.

Пред националното радио бившият здравен министър Таня Андреева заяви, че не е трябвало Павел Александров да бъде връщан начело на Фонда за лечение на деца в чужбина, след като веднъж вече е бил освободен в нейния мандат.

„Г-н Александров беше освободен като директор на Фонда за лечение на деца в чужбина по същите констатации, които са установени след проверката и към днешна дата. За мен беше изненадващо, че той беше върнат като директор на Фонда, след като нашият мандат приключи“, каза Андреева.

Родители организират протест днес пред Фонда за лечение на деца след вчерашните арести.

Междувременно се очаква специализираната прокуратура да оповести повече подробности за нарушенията, заради които бяха задържани служителите на фонда.

Парите, които трябваше да бъдат дадени за лечение на деца, са преведени още вчера, каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов по повод акцията във Фонда за лечение на деца в чужбина от вчера. Днес на заседание на новото ръководство на фонда се очаква те да бъдат разпределени, посочи премиерът, цитиран от БТА.

„Сигналът по случая е подаден от здравния министър Петър Москов отдавна. Имаше известно забавяне покрай лекарските протести, защото чакахме момента, в който корупционните практики да бъдат документирани“, поясни хода на разследването премиерът.

„За да има наказани в съда, службите трябва да "избродират" всичко и затова се наложи по-дълго да се използват СРС-та“, коментира Борисов. „Не разбирам колеги, които казват, че не се бързало, когато се провеждат акции. Години наред се прибързваше и накрая имаше оправдателни присъди“, допълни той.  

* Допълнена с коментара на Бойко Борисов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
Пъпешов: "пилософ" не може да е човешко име - това е занимание, призвание ако искаш... но е противоестествено човек да се казва тъй.Иначе всички тия от фондът са негодници и изверги, гаврещи се с болни дечица - ако бяхме част от Китай, щяха да бъдат разстреляни на стадионът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 8 години
Това се върти във Фейсбука...Никога , ама никога не вярвайте на ОПГ "Герб"...особено на вождаМира МаноловаАрестували шефа на Фонда за лечение на деца в чужбина и моментално на негово място е назначен д-р Владимир Пилософ. И понеже нещо не ми е симетрично, направих справка в интернет:Д-р Пилософ е 71 - годишен, но още на 20 става агент доносник на ДС и такъв си остава до 1990 г... Някъде тогава английски хирург създава у нас фондация за детска кардиохирургия и поверява управлението на директора на Националния сърдечносъдов център - д-р Пилософ. Скоро след това докторът учредява на името на фондацията частен медицински център и го разполага в държавния, но после го прехвърля на свое име и в това няма никакъв конфликт на интересиПо едно време министър Гайдарски уволнява д-р Пилософ като директор на споменатия Национален сърдечносъдов център, в резултат на което изчезва и частният медицински центърПо -късно обаче докторът е върнат на директорския стол и частният му център пак е н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още