IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата посочи престъпни схеми във Фонда за лечение на деца

Държавното обвинение ще решава колко души да остави в ареста и на кого какви обвинения да повдигне

16:30 | 21.04.16 г.
Прокуратурата посочи престъпни схеми във Фонда за лечение на деца

Прокуратурата твърди, че уволненият директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров, който бе арестуван при акция вчера с обвинения за корупция и злоупотреби, е сключил неизгодни договори за близо 500 хил. лева, предава БТА. Държавното обвинение посочи схеми, по които са източвани пари от фонда.

Сред тях е сключен от Александров договор с посредническа фирма, която единствена имала право да превозва деца за лечение в Турция. На фирмата били платени 250 хил. лева за една година. Тези средства били описани като разход за лечение на деца.

Друга нередност, която разследващите установили, е, че за спешните случаи Александров се консултирал с трима конкретни лекари, които винаги насочвали децата за лечение в болниците, от които са. Всички останали експерти в списъка са ползвани най-много веднъж или два пъти. Така освен НЗОК за лечението на децата плащал и фондът. 

Бившият директор на фонда е сключил договор със своя приятелка - Маргарита Мунос, собственичка на апартамент във Франция, в който били настанявани изпратени за лечение деца. Тя е получила 200 хил. лева от фонда под формата на наеми, като прокуратурата е установила, че наемната цена била многократно по-висока спрямо пазарните във Франция. Във всички останали държави децата са били настанявани в българските посолства, каза ръководителят на спецапелативната прокуратура Даниела Попова. 

Договор с Мунос имало сключен още в първия мандат на Александров, но после бил разтрогнат за известно време. След като отново поел ръководството на фонда, Александров подновил контракта.

Разследващите установили, че Павел Александров представял документи, според които в личния си автомобил зареждал гориво за сметка на фонда. Пари от родители за лечение на деца не са искани. За сметка на фонда обаче няколко лекари са пратени на обучение в чужбина, като за това са изразходвани по около 10-12 хиляди евро на човек. Давани са и пари за облекло.

Павел Александров е роден в Долни Дъбник, Плевенско. От там били и повечето служители в администрацията на фонда, обясни директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

В дома на Александров били намерени 16 хил. евро, както и скъпи колекционерски монети.

Разследването по случая е започнало през миналия юни по сигнал, който не бил "отвън", поясни Спиридонов.

Днес прокуратурата ще решава колко души да остави в ареста и на кого какви обвинения да повдигне.

Акцията на МВР и прокуратурата била вчера, защото Александров се върнал от чужбина на работа само за един ден, след което щял да излезе в отпуск. Проверка във фонда е имало преди година. Тогава не са открити нарушения. А след като прокуратурата отказала да образува разследване, министърът на здравеопазването Петър Москов изпратил около 5000 страници документи.

Даниела Попова заяви, че арестите по никакъв начин няма да попречат на лечението на децата, както и на процедурите, които вече са започнали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още