IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 11 октомври

08:18 | 11.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

МВФ отново повиши очакванията си за българската икономика
в. Капитал Daily

Международният валутен фонд (МВФ) отново ревизира нагоре очакванията си за развитието на българската икономика през тази година. В публикувания доклад за световните икономически перспективи експертите от фонда прогнозират, че през 2017 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще нарасне с 3.6%, а през 2018 г. ще се забави до 3.2%. Повишението е значително - със съответно 0.7 и 0.3 пр.п. за тази и следващата година, спрямо предходния доклад от пролетта.

Хотелската верига Club Calimera се завръща на българското Черноморие
в. Капитал Daily

След няколко години отсъствие хотелската верига Club Calimera, собственост на германския туроператор Der Touristik, се завръща на българския пазар. Под нейния бранд ще премине хотел "Империал" в Слънчев бряг, който от следващия май ще заработи като Club Calimera Imperial Resort с категоризация 4 звезди. Това е поредният хотел по българското Черноморие, който преминава към верига на голям туроператор през последните години.

За довършване на ВиК мрежата в София трябват 2 млрд. лв.
в. Капитал Daily

За довършване и модернизация на ВиК мрежата в София са нужни 2 млрд. лв., но до 2025 г. Столичната община може да използва максимален ресурс от около 700 млн. лв. Това става ясно от Стратегията за развитие на инженерната инфраструктура на града между 2017 и 2025 г., която ще бъде гласувана от общинските съветници в четвъртък.

Водопроводната мрежа и канализацията в града в последните години се развиват според стратегия от 2009 г., която трябваше да действа с хоризонт до 2020 г. Сега заместник-кметът по инвестиции и строителство Ирина Савина предлага срокът на документа да бъде удължен, за да покрие целия срок на концесията на "Софийска вода" (която изтича през 2025 г.), както и програмния период на оперативна програма "Околна среда".

Здравната система е критично близо до абсолютен хаос
в. Сега

Функционирането на почти целия здравен сектор е заплашено, тъй като Върховният административен съд отмени наредба на здравното министерство, която указва за кое точно лечение плаща здравната каса. Решението е на първа инстанция и ако се потвърди при евентуално обжалване от втората и междувременно не се вземат спешни мерки, НЗОК може да спре да работи, защото няма законово основание да плаща на лекари и болници.

80% от фирмите не са готови за новите правила за личните данни
в. Сега

80% от българските фирми не са готови да прилагат новите правила за защита и използване на личните данни. А време няма - само след 9 месеца влиза в сила европейски регламент, който предвижда железен контрол и жестоки глоби за нарушения и злоупотреби с персонална информация - ЕГН, адреси, здравен статус, пръстови отпечатъци и т.н. От 25 май догодина всяка държава от ЕС ще трябва да прилага еврорегламента, стана ясно на конференция, организирана вчера от Американската търговска камара в България. Глобите за злонамерено използване на лични данни могат да достигнат до 20 млн. евро, като санкцията зависи от мащабите на компанията нарушител и може да е до 4% от годишните й обороти.

Ангелкова си постави сериозна цел: Туристи от Италия
в. Стандарт

Италия е сред основните целеви туристически пазари за България. Работим последователно и целенасочено, за да привличаме все повече италиански посетители. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на срещата си с Бенедето Дела Ведова, заместник- министър на министерството на външните работи на Италия и Н. Пр. Стефано Балди, посланик на Италия в София, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. По време на разговорите министър Ангелкова представи основните събития, които ведомството подготвя и ще бъдат включени в календара на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Сменяме панелките с къщи и тухлени апартаменти
в. Монитор

От началото на 2017 се наблюдава нова тенденция − бум в кредитирането за покупка на къщи, което е с близо пет пъти или 448% повече от същия период на 2016 г. С 26% пък нараства търсенето на кредити за покупка на апартаменти в тухлени сгради, докато при панелките, които вече не са на мода, търсенето остава без значителна промяна.

Не се наблюдава изменение в средния срок на исканите кредити за дом, който е 22 години, сочи анализ на Пощенска банка. За сметка на това средният размер на кредита се увеличава с 14% и към септември 2017 г. достига 51 000 евро. По-голямата търсена сума за финансиране се дължи най-вече на нарастващите продажни цени на имотите през 2017 г. При кандидатстване за кредит се запазва водещият дял на мъжете, които са 63% спрямо 37% жени. По отношение на възрастта на кандидатстващите има незначителна разлика между мъжете, които са средно на 38 г., и жените − средно на 40 г. Това съотношение се е запазило без промяна спрямо 2016 г.

Пазарът на труда пробит въпреки ръста на заплатите
в. Труд

Въпреки че през последната година средната заплата в България расте всеки месец според официалните данни на НСИ, а през лятото показателят в реалния сектор достигна 1 040 лева, недостигът на кадри на пазара на труда става все по-осезаем, показва проверка на „Труд“.

За недостиг на 190 професии у нас предупреждава експертът Томчо Томов от Българската стопанска камара. В София, където безработицата е 2,2% според данните на Агенцията по заетостта се търсят кадри почти на всички позиции – от продавачи в магазини, през сервитьори, бармани и готвачи до търговски представители и мениджъри на ръководни позиции с няколко чужди езика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още