IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 20 юли

07:54 | 20.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Нанков заплаши жалбоподатели по търга за тол-системата с иск за пропуснати ползи

в. Сapital daily

Като "параграф 22" и "омагьосан кръг" описа ситуацията с търга за тол-системата министърът на регионалното развитие Николай Нанков по време на изслушване пред транспортната комисия в Народното събрание. Търгът от година и четири месеца буксува заради жалби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и в момента също е спрян. Парадоксално обаче всеки път процедурата бива подновявана с все по-кратки срокове, което води до нови жалби. Последно търгът беше подновен през май, но с най-краткия срок досега - 24 часа. Логично последваха жалби.

Нанков обаче не коментира уязвимите решения на Агенция "Пътна инфраструктура" при подновяването на търга, а вместо това се закани да заведе граждански иск за пропуснати ползи, тъй като всеки ден без въведена тол-система страната губела по 1.5 млн. лв. От изказването му не стана ясно срещу кого точно ще бъде заведен той - дали срещу всички жалбоподатели досега или само срещу някои.

Цялото правителство може да отиде на разпит заради НДК

в. Сега

Всички министри и премиерът Бойко Борисов може да бъдат извикани на разпит заради разследването как са харчени отпуснатите за ремонта на НДК пари. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

Да дава показания във вторник вече е бил привикан вицепремиерът Томислав Дончев. От прокуратурата обявиха, че ще разпитват и министъра по европредседателството Лиляна Павлова и бившия министър на културата Вежди Рашидов. "Ако прокурорите преценят, че имат нужда от това да разпитат Министерския съвет, за да установят аргументи, мотиви, процедура и каквито и да е други обстоятелства, ще ги призовем да ги разпитаме като свидетели", обясни Арнаудова. 

Отново се обсъжда продажбата на Общинска банка

в. Сега

Продажбата на мажоритарния дял от 67.65% на Столична община в Общинска банка отново е на дневен ред. По предложение на общинския съветник от ДСБ Трайчо Трайков днес Столичният общински съвет ще обсъжда дали банката да бъде включена в тазгодишната програма за приватизация.

Моментът е много подходящ за успешна продажба на дела на София във финансовата институция, смята Трайков. Причината бил възобновеният интерес към консолидация в банковия сектор след кризата с КТБ и перспективата за присъединяването на България към общия европейски банков надзор. Освен това Общинска банка е показала стабилни резултати при прегледа на активи и стрес тестовете миналата година, а само преди две седмици Мудис е повишила оценката на дългосрочните депозити от В1 на Ва3, стабилна перспектива.

Предприятие ще поеме пътните такси

в. Стандарт

Подготвен е проект за структурни промени в АПИ заради ТОЛ-системата, обяви каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на изслушването си в Комисията по транспорт. .

Ще бъде създаден на отдел „Електронно таксуване" към Дирекция „Пътни такси и разрешителни. Новото звено се ангажира с редица дейности. Същеверемнно в АПИ са предприети и действия за подготовка за обезпечеността на надзора на системата, обясни Нанков. В бъдеще ще бъде създадено и специално предприятие, които ще отговаря за пътните такси. 

Одобриха стратегията за Българската банка за развитие

в. Стандарт

Правителството одобри тригодишна стратегия за дейността на Българската банка за развитие за периода 2017-2020 г. Стратегията представя текущото състояние и бъдещите приоритети и цели на банката, като ключов приоритет в нея е развитието на програмите за индиректно финансиране на малките и средни предприятия.

В документа е предвидено да продължи търсенето на други форми за кредитиране, както и на възможности за разнообразяване на предлаганите програми и продуктови линии, като приоритет е поставен върху предекспортно и експортно финансиране, мостово финансиране на проекти по оперативни програми, финансиране за изпълнение на национално и/или регионално значими проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още