IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 4 март

07:49 | 04.03.13 г. 1
Преглед на печата за 4 март

Намалението на тока е за сметка на трите ЕРП

в. Капитал Daily

Намалението в цената на електрическата енергия от 5 март ще е почти изцяло за сметка на трите електроразпределителни дружества – ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про". Това става ясно от публикуваните на интернет страницата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) доклад и решение за изменение на цените, които в понеделник ще минат задължителното обществено обсъждане.

Според изчисленията на регулатора намалението на цените за трите ЕРП ще бъде средно със 7.17% за ЧЕЗ, която обслужва абонатите в цяла Западна България, 7.28% за ЕВН, което ще засегне абонатите в Югоизточна България, и 5.58% за "Енерго-про", която захранва с електроенергия Североизточна България. За стопанските потребители, ползващи средно напрежение, което включва целия дребен и среден бизнес в България, намаление в цената на тока не се предвижда.

Оставката на кабинета е риск за летния сезон

в. Стандарт

Оставката на правителството може да засегне един от малкото браншове, който успя не само да оцелее, но и да отбележи ръст в кризата. Парламентът няма да има време да приеме новия закон за туризма, който беше обсъждан през последните две години. В същото време националната реклама на три от най-важните борси за предстоящия летен сезон - в Берлин от 6 до 8 март и в Москва от 16 до 19 март, както и от 20 до 23 март също е поставена под въпрос.

Страната ни ще участва с национален щанд. Но кой ще ни промотира като дестинация, след като държавата е в предизборен ступор, питат се от бранша. Туроператори и хотелиери се притесняват, че политическата и социална криза у нас може да доведе до отлив на гости, както се случи в съседна Гърция.

Затова е наложително на тези борси представители на държавата да успокоят чуждите партньори, че страната ни е стабилна и летния сезон няма да се превърне във фиаско заради протести и блокирани курорти.

Готвиш вкъщи, вземаш диплома

в. Стандарт

Техникумът идва у дома. Тапия за професионални знания и умения вече ще може да се получава, дори и без да си ходил на курс за тях. Ако готвиш или шиеш добре, или пък си овладял компютър на високо ниво, можеш да кандидатстваш за сертификат, с който се валидират неформално придобитите знания и умения.

Системата е нова и за първи път ще заработи през 2014 година, но съществува в редица страни. От нея могат да се възползват както безработни, така и работещи хора. Ще бъде дадена възможност и на затворниците да наваксат по този начин с професионалната квалификация, казаха от МОМН.

Спряха скъпия ток на "Мариците"

в. Стандарт

Електроенергийният системен оператор - ЕСО ЕАД разпореди спиране на блокове 3, 4 и 5 в ТЕЦ „Марица Изток” - 2, както и Втори блок в ТЕЦ „Марица Изток” - 1 и два от общо 4 блока в ТЕЦ „Марица Изток” - 3. 



От пресцентъра на ЕСО уточняват, че спирането се налага заради изключително ниския износ на електроенергия от страната, който през последните дни се движи в рамките на 160 мегавата, при капацитет на мрежата от 1300 мегавата, както и свитото вътрешно потребление от 3600 мегавата през деня и 3300 мегавата през нощта, с цел осигуряване на баланса и сигурността на Електроенергийната система на страната.

Проверяват зимните курорти и през март

в. Новинар

Засилени проверки в зимните курорти стартират през март от Областната дирекция по безопасност на храните в Асеновград. Инспекциите ще обхванат предимно търговските обекти и ресторантите и хотелите в Пампорово и Чепеларе.

На проверки ще бъдат подложени и търговците по главния път Смолян - Асеновград, които продават на открито консервирани плодове, мед и боб. През втората половина на февруари са извършени 48 проверки, при които са съставени четири акта и е издадено едно предписание, съобщават от Областната дирекция за безопасност по храните.

Енергийната система се оказа пред срив

в. Сега

Електроенергийната система на България е в драматично тежко състояние, стана ясно вчера. По обяд Митю Христозов от Централното диспечерско управление обяви, че системата е пред неуправляемост - рекордно ниското потребление в страната, замрелият износ и бумът на вятърни и слънчеви централи наложили изключване на тецове.

Според него в момента само АЕЦ "Козлодуй" и слънчевите централи били достатъчни да осигуряват необходимия ток. Никога не е имало толкова много слънчеви и вятърни централи и затова по думите на Христозов системата била "пред неуправляемост". В следващите часове заваляха пояснения, че случващото се било нормално и нямало нищо притеснително в спирането на мощности.

Берлин категорично отлага приема на България в Шенген

в. Сега

Германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих заяви пред сп. "Шпигел", че ще предотврати бързото присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство. "В случай че двете страни настояват за гласуване за приемане в Шенген по време на срещата на европейските министри по правосъдието и вътрешен ред в четвъртък, то те няма да успеят заради германското вето", каза Фридрих.

"Дори предложението за откриване на границите по въздух и вода не стои на дневен ред", допълни той. "Разширяването на Шенгенското пространство ще се приеме от нашите граждани само при спазването на основните предпоставки", каза германският вътрешен министър. "Това засега не е факт", добави Ханс-Петер Фридрих.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
tati
преди 11 години
АЙДИ СЕГА ГЛАСУВАЙТЕ ПАК за белене-е-е-е-е-е-е !!!!!! При мощности от 6000 мегавата сме потребили -109- мегавата !!! А Другите -5891- мегавата какво ще ги правим ????? Да продадем малко на Русия - да им помогнем ??????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още