IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от нощувки през август с минимален ръст от 2% спрямо юли

Запазва се тенденцията по-големият брой реализирани нощувки да е на чуждестранни туристи

14:07 | 10.10.12 г. 1
Приходите от нощувки през август с минимален ръст от 2% спрямо юли

Приходите от нощувки през август тази година се увеличават с 2,1 % в сравнение с месец юли, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Така общата стойност на приходите от нощувки през август достигат 196 млн. лв.

Увеличение е отчетено главно в приходите от престой на българи - с 14,5 % повече от предходния месец. Същевременно приходите от нощувки на чуждестранни посетители са намалели с 0,4 на сто. Пренощувалите чужденци са 578,1 хиляди.

Данните на статистиката сочат, че през август в страната са работили общо 2567 хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. В сравнение с предходния месец общият брой на средствата за подслон и местата за настаняване се увеличава с 2 на сто, а на леглата в тях - с 1,5 %.

През август общият брой на нощувките във всички средства за подслон и места за настаняване възлиза на 4861 хил., като от тях близо 1287 хил. са на българи, а 3574  хил. - на чужденци. По този начин се запазва тенденцията по-голямата част от нощувките да бъде реализирана от външни посетители.

Наблюдава се и повтарящата се тенденция чуждестранните посетители да отсядат в по-висок клас хотели с 4 или 5 звезди. През август  52,8 на сто от общия брой нощувки на чужди граждани са били направени в такива хотели. Те не са толкова предпочитани от българските граждани, защото само 21,7 % от тях са избрали да нощуват на подобни места.

В средствата за подслон и местата за настаняване с 3 звезди тези дялове са съответно 35,9 за чуждестранните туристи и 29,6 на сто за българските. Данните на НСИ сочат, че близо половината от българите са предпочели да отседнат в места, които притежават 1 или 2 звезди.

В сравнение с предходния месец най-голямо увеличение на заетостта на леглата е регистрирано в средствата за подслон с 4 и 5 звезди - с 3,7 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
Я да връзват и хотелите директно с НАП и тур. бранш да почва да си плаща реалните данъци. Хотели, ресторанти и кафенца заедно са най-големият грабител и генератор на сива икономика. Нали им трябват пари за пенсии и предизборни глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още