IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителността на труда ускори ръста си към март

Брутният вътрешен продукт на един зает се увеличава с 2,3% през първото тримесечие на 2015 г.

11:44 | 05.06.15 г. 1
Производителността на труда ускори ръста си към март

Производителността на труда за първото тримесечие на годината се увеличава с по-бързи темпове в сравнение със същия период на миналата година, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

През първото тримесечие на 2015 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на един зает се увеличава с 2,3%, докато през първото тримесечие на 2014 г. БВП на един зает се увеличава с 1,1% на годишна база.

Всеки зает към март тази година създава средно 12,81 лв. БВП за един отработен час, показва националната статистика. За същия период през миналата година всеки зает е създал средно 12 лв. за отработен час.

Брутната добавена стойност средно на един зает през първото тримесечие на 2015 г. реално се увеличава с 1,9% и също така с 1,9% за един отработен човекочас спрямо съответното тримесечие на предходната година.

За периода януари-март 2015 г. равнището на производителността на труда е най-високо в индустриалния сектор – 5 499,3 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 12,9 лв. за един отработен човекочас. В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 4 202,1 лв. брутна добавена стойност, или за отработен човекочас се създават средно 9,9 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор – 736,3 лв. БДС на един зает и 2,4 лв. за един отработен човекочас.

Предварителните данни за първото тримесечие на тази година показват, че заетите лица в икономиката са 3,327 милиона души, което е слаб ръст в сравнение със същия период на миналата година, когато са били 3,302 милиона души.

Общият брой отработени часове за периода януари - март 2015 година е близо 1,347 млрд., като се запазва тенденцията от миналата година за увеличение на относителния дял в индустриалния сектор.

* Производителността на труда е съставен икономически показател, който съпоставя постигнатия резултат (новосъздаден продукт) с вложения трудов фактор при осъществяването на определена икономическа активност на определена икономическа територия за определен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Ето графика - https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country%3ABGR&dl=bg&hl=bg&q=бнп#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sl_gdp_pcap_em_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:DEU:ROM&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=falseна която се вижда колко е БВП-то на един работещ тоест при 2 пъти по-голям БВП в Германия разликата в минималните заплати е 8 пъти а Румъния има по-малък БВП но миним.заплата е по-голяма от България (от 2015год. в Германия мин.заплата е 8,5 евро на час) - http://de.statista.com/statistik/daten/studie/37401/umfrage/gesetzliche-mindestloehne-in-der-eu/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още