IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени на вътрешния пазар падат с 3,8% през ноември

Спрямо ноември миналата година цените на производител в промишлеността намаляват с 4,2%

12:45 | 30.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс&nbsp;</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс 

Цените на производител на вътрешния пазар през ноември са с 0,6% по-ниски спрямо предходния месец и с 3,8% по-ниски на годишна база, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за ноември.

Намаление на цените е регистрирано в добивната (с 1,7%), и преработващата промишленост (с 0,3%), и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,9%.

Спрямо октомври цените падат при производството на основни метали - с 2,5%, и напитки - с 1,6%, също при производството на тютюневи изделия - с 0,8%. Ръст в цените на месечна база е отчетен при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 0,6%, и при производството на лекарствени вещества и продукти - с 0,4%. 

На годишна база цените на производител на вътрешния пазар през ноември падат с 3,8%. Намалението в добивната промишленост е с 9,1%, в преработващата промишленост и производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с по 3,7%.

На годишна база спадът в цените за производството на основни метали е с 9,9%, за ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 2,0%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 1,7%. Увеличават се производствените цени на тютюневи изделия - с 6,8%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 3,4%, и производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 2,2%.

Цените на производител в промишлеността през ноември намаляват с 0,3% спрямо предходния месец. По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост (с 1,1%), в преработващата промишленост (с 0,1%), и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,8%.

На годишна база цените на производител в промишлеността намаляват с 4,2%.

В преработващата промишленост по-съществено намаление се наблюдава при производството на основни метали - с 8,6%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 1,6%, и при производството на електрически съоръжения - с 0,6%.

Увеличение е отчетено при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 6,9%, при производството на тютюневи изделия - с 6,5%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 5,6%.

Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Те могат да се разглеждат като ранен измерител на инфлацията и да се използват за международни сравнения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още