IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на електроенергия се повишава през март

На месечна база леко се увеличават добитите в страната количества природен газ, но спрямо миналия март свиването е от 55%

13:46 | 29.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Производството на електроенергия се повишава през март

Производството на електроенергия отчита увеличение през март след краткото свиване, наблюдавано в предходния месец февруари. Това сочат последните данни на Националния статистически институт относно производството и доставката на енергийни продукти.

От тях е видно, че през март в страната са произведени 4,4 хил. гигаватчаса електроенергия. Това представлява ръст от 3,5% спрямо предходния месец и с 19,4% спрямо март 2014 година.

Голяма част от произведения ток е реализирана на вътрешния пазар – 3,1 хил. гигаватчаса, което е с 2,5% повече спрямо февруари. На годишна база също има увеличение – в рамките на 9,3 на сто.

Известно увеличение има и по отношение на производството на природен газ – до 9 млн. куб. метра. На месечна база това представлява увеличение от 12,5 на сто, но на годишна база намалението е в рамките на 55%.

Средно в предишни години месечният добив от българските находища се движеше в рамките на 20 – 25 млн. куб. метра. От лятото на 2014 година обаче добивните компании съобщават за технически трудности и количествата са по-малки.

На месечна база намаляват и доставките на природен газ, тоест цялото количество газ, разпределено в страната. Статистиката показва, че през март то е в размер на 298 млн. куб. метра, което е с 6,3% по-малко. На годишна база обаче има увеличение от 6,8 на сто.

От статистиката е видно още, че намалява добивът на твърди горива – с 22% до 2,4 хил. тона. Спрямо март 2014 година обаче този добив се увеличава с 12,7%. На пазара са доставени общо 2,56 хил. тона твърди горива, което е с 22,8% по-малко спрямо февруари 2015 година и с 9,2% повече спрямо март 2014 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още