IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата образува досъдебно производство за доставката и износа на ваксини

Предмет на разследване е икономическата целесъобразност на тяхното закупуване

17:35 | 15.04.16 г.
Прокуратурата образува досъдебно производство за доставката и износа на ваксини

Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство във връзка с доставката и износа на ваксини. Това каза в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, предава БНР.

Той посочва, че разследването не е свързано с безопасността на препаратите, а с икономическата целесъобразност на тяхното закупуване.

„Предмет на разследване в случая представлява не това дали въпросните ваксини са опасни за живота и здравето на хората и конкретно на децата, на които се прилага, а въпроси, свързани с икономическата целесъобразност на тяхното закупуване и съответно цените, които са свързани с износа на ваксини, тъй като на практика има два паралелни договора за дарение. Единият е ваксини към България, а другият - ваксини от България към Турция“, заяви Цацаров.

Скандалът с турските ваксини ескалира в началото на годината, когато прокуратурата препоръча на здравното министерство у нас да не се прилагат ваксини, които не са разрешени за употреба, след като Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира по медийни поубликации и извърши проверка за ваксините, получени от Турция като дарение. ВАП изиска становището на Изпълнителната агенция по лекарства, в което се казва, че ваксината "Еувакс Б" не е разрешена за употреба в страната. 

Впоследствие здравният министър обясни пред депутатите, че ваксините за безопасни за употреба, позовавайки се на документи.

Народното събрание задължи министъра на здравеопазването два пъти в годината - през януари и юли, да предоставя в здравната комисия текущ доклад за осигуряването на ваксините за изпълнение на имунизационния календар на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още