IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още проблеми с ваксините тази година прогнозира експерт

Става дума за административна некомпетентност, заяви бившият здравен министър Илко Семерджиев

10:28 | 05.02.16 г.
Още проблеми с ваксините тази година прогнозира експерт

Имунизационният календар е поставен под силен риск и през тази година ще наблюдаваме нов цикъл от проблеми. Става дума за ритмичността на доставките, която се отразява върху поколенията, които подлежат на имунизация. Това заяви за БНР бившият министър на здравеопазването Илко Семерджиев.

„Тези деца са в някакъв тип просрочие, което не е фатално, но все пак е рисково“, коментира той.

Оригиналният производител на ваксините "Санофи-Пастьор" е предлагал помощ през март и през май, обясни Семерджиев в коментар по казуса с дарените турски ваксини. По думите му от 116 хил. дози от четиривалентната ваксина за 6-годишните са договорени само 36 хил. броя, което отново поставя въпроса докога ще стигнат те и какво ще се прави след това, заяви още бившият здравен министър.

За Семерджиев е абсолютно необяснимо как министерството изведнъж е изпаднало в такава тежка криза и заяви, че става дума за административна некомпетентност. Според експерта настоящият здравен министър носи стопроцентова отговорност за случая с ваксините, по който си е позволил „да каже поне десет лъжи“.

Днес предстоят парламентарни разисквания по темата за ваксините, в които ще участва министър Москов.

Преди две седмици прокуратурата препоръча на здравното министерство да не се прилагат ваксини, които не са разрешени за употреба. Преди това Върховната административна прокуратура се самосезира по медийни публикации и извърши проверка по случая с ваксините, получени от Турция като дарение. Според становището на Изпълнителната агенция по лекарства (ИАЛ) ваксината "Еувакс Б" не е разрешена за употреба в страната.

В писмо на здравното министерство до ИАЛ беше посочено, че ваксината „Еувакс“ се съхранява в складове при необходимите условия. За ваксината „Пентаксим“ в документа се казва, че част от нея е произведена в Турция, като препаратът е идентичен с този на пазара във Франция.

По темата за Националната здравна карта Илко Семерджиев каза, че концепцията е „приключения с неочакван край“. Предстоящото съкращаване на броя на болничните легла, предвидено в Националната здравна карта, за него означава огромни опашки от чакащи за лечение, ако те паднат под 35 хиляди. 

Той нарече изключителна загуба ежегодния отлив на лекари от България към чужбина и упрекна министерството в невъзможност да управлява този процес. „Каквито и легла да имаме и апаратура, без лекари те са тухли, керемиди и машинария, която няма да има кой да задвижи“, коментира той.

Печален е фактът на намаляване на броя на общопрактикуващите лекари, коментира още бившият министър. Той заподозря административна некомпетентност при провала на два търга за ваксини в началото на мандата на Москов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още