IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в училищното образование изискват 436 млн. лева допълнително

Разчетите на Синдиката на българските учители са изпратени до финансовото министерство

15:52 | 15.04.16 г.
Промените в училищното образование изискват 436 млн. лева допълнително

За обезпечаването на новия закон за училищното и предучилищното образование през следващата година са необходими 436 милиона лева допълнително спрямо бюджета за 2016 година. Това сочат данните на Синдиката на българските учители, съобщи днес във Варна председателят му Янка Такева.

Тя обясни, че тези разчети са изпратени до финансовия министър, съгласувани са и с Министерството на образованието и науката (МОН).

„Смятам, че като вицепремиер Меглена Кунева ще направи всичко възможно да защити необходимите средства в бюджета за 2017 година“, каза Янка Такева, цитирана от БТА.

В изчисленията са заложени и 205 милиона лева, които са необходими за увеличението на заплатите на учителите от 1 октомври догодина с 10 на сто. 

Новият Закон за училищното и предучилищното образование, който влиза в сила от август, ще се приложи през нови учебни програми за първи и пети клас от следващата учебна година.

Експерти от МОН ще тръгнат на обиколки из страната за провеждане на обучения. Планират се също обучения на експертите от регионалните инспекторати по образованието за прилагане на новия образователен пакет - стандарти и учебни програми. До края на юни ще има обучения на учителите на първи и пети клас.

Разработват се и насоки за прилагане на новия образователен пакет.

Планира се на 18 юни в зала "Арена Армеец" МОН съвместно с всички социални партньори да организира голям учителски събор, в който ще участват около 15 хил. учители.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още