IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пръстовият отпечатък остава в сила до окончателното решение на ВАС

Това решиха всички отговорни по казуса страни

13:32 | 10.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пръстовият отпечатък остава в сила до окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС). Това стана ясно след срещата на всички заинтерсовани страни при служебния здравен министър Илко Семерджиев днес.

Въпреки че и министърът, и лекарите, и Здравната каса не са съгласни с този инструмент, засега той остава в сила.

В момента отмяната на пръстовия отпечатък се обжалва на последна инстанция пред ВАС. През ноември миналата година тричленен състав на съда обяви разпоредбата на предишния здравен министър за въвеждане на пръстовата идентификация за нищожна, но петчленен състав я възстанови в началото на февруари до окончателно произнасяне по казуса. 

Становището на НЗОК за отмяна или не на идентификатора е да се изчака решението на съда, каза управителят на Касата Глинка Комитов, цитиран от БТА.

Представителите на пациентските организации, на Центъра за защита на правата в здравеопазването, на Сдружението на частните болници също изразиха мнение, че трябва да се изчака окончателното решение на съда.

Всички участници в срещата отчитат, че няма икономическа полза от въвеждането на идентификатора с пръст.

Според пациентските организации Министерският съвет може веднага да отмени наредбата, регламентираща въвеждането на идентификатора.

Според служебния здравен министър Илко Семерджиев въвеждането на пръстовата идентификация не е икономически оправдано и тя трябва да бъде заменена с електронна здравна карта. Той вече даде заявка, че ще работи в тази посока.

Делото за пръстовия отпечатък ще бъде разгледано на 16 март от петчленен състав на Върховния административен съд.

Според Илко Семерджиев пръстовият автентификатор може да блокира извънболничната помощ. Затова той е уверил, че ще се предприемат "всички необходими мерки за нормативно саниране на проблема относно извънболничната помощ" и е изразил надежда, че до средата на април ще има решение в полза на пациентите и здравната система.

Мярката няма да се залага в новия рамков договор, който ще влезе в сила от 1 април. Управителят на НЗОК също даде заявка, че механизмът няма да се прилага за аптеките и личните лекари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Спящият бик
преди 7 години
Няма вълци, които биха одобрили вегетарианството!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още