IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронната здравна карта заменя пръстовия отпечатък

Пръстовият идентификатор не е спестил пари, натрупани са нови дългове след въвеждането му, обяви служебният здравен министър

13:42 | 03.02.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Електронната здравна карта да замени пръстовия отпечатък. За това ще работи служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев, обяви той на пресконференция, на която разказа какво е състоянието на министерството.

От казаното стана ясно, че Семерджиев планира да промени на практика всичко, направено от Петър Москов, с уговорката, че няма как да прави реформи, тъй като няма работещ законодателен орган. Затова ще се работи върху промени в някои подзаконови нормативни актове, които правителството може да приеме, както и върху Националния рамков договор в здравеопазването, който трябва да действа след 1 април.

Още следващата седмица Илко Семерджиев ще свика всички страни по делото за пръстовия отпечатък за прием в болница - Министерският съвет, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Федерация Български пациентски форум, Сдружение Център за защита правата в здравеопазването, Националното сдружение на частните болници. Ако те стигнат до решение за отмяната му, ще се решава към каква форма на правна дейност да се премине.

Припомняме, че вчера петчленен състав на ВАС остави в сила действието на пръстовия отпечатък, въведен от екипа на Москов, но решението все още не е окончателно.

Идеята на новия екип на здравното ведомство е пръстовият отпечатък да се смени с електронна здравна карта.

Семерджиев направи сравнителен анализ между двата инструмента, изтъквайки недостатъците на отпечатъка за сметка на позитивите от картата. 

Картата ще може да се ползва и офлайн, няма да има проблеми при чекирането на пациентите, каквито има с отпечатъка. Наред с това достъпът на хората до медицинска помощ ще е значително по-лесен, а здравните данни - по-надеждни.

Картата ще може да съдържа и важна здравна информация, което пръстовият отпечатък не осигурява. Освен това такава карта може да служи и за трансграничен обмен на информация и позволява ефективен контрол, подчерта Семерджиев.

Той обърна особено внимание на факта, че пръстовият отпечатък не само, че не е спестил средства, както беше прокламирано от екипа на Петър Москов, а са натрупани нови дългове след въвеждането му от началото на миналия ноември.

Данните на Здравната каса показват, че разходите за болнично лечение след въвеждането на отпечатъка за вход в болница нарастват. Според статистиката на НЗОК от 137,8 млн. лв. за октомври, когато все още не действаше пръстов отпечатък като "вход" за болниците, разходите през ноември са нараснали със 112 хил. лв. до 137,9 млн. лв. Това означава, че тезата на Москов, че пръстовият идентификатор пести по 1 млн. лева на ден, не е вярна, обобщи служебният министър.

Вижте видео от пресконференцията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 7 години
хахаха, както се очакваше. Отпечатъците не дадоха очаквания резултат, то не че е имало анализ какви резултати са очаквали де. Идеята беше да се развържат едни четци. Като преди година по същата схема им продадоха четци за лични карти и пак нямаше резултат. Що няма, щото проблема не е там :) ... ае сега като дойде кабинет боци3 да се пробват с ретина, че такива цетци по нашите болници още няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още