IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илко Семерджиев обмисля реформи в здравеопазването

Всички грешки ще бъдат поправени, заяви служебният здравен министър

13:56 | 27.01.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Заявка за сериозни реформи даде служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, след като символично прие поста от досегашния министър Петър Москов.

Семерджиев се нуждае от една седмица, за да се запознае със ситуацията във ведомството. Вътрешната информация е под айсберга, каза той и допълни, че в края на следващата седмица ще даде първата си официална пресконференция, за да обяви заместниците и приоритетите си.

Всичко добро ще бъде запазено и надградено, беше категоричен Семерджиев.

Всички грешки обаче ще бъдат поправени, допълни той и подчерта, че с Москов имат различни философски възгледи за здравеопазването. Всичко ще бъде направено в името на това пациентите да се чувстват сигурни, завърши изказването си служебният министър. 

Москов от своя страна потвърди за различията във философията по здравните въпроси на системата. Имахме делови разговор, в който информирах Семерджиев за оперативни проекти и давам готовност за съдействие, каза Москов, пожелавайки успех на новото ръководство.

Пред журналисти Семерджиев каза още, че неговият екип влиза на работа още от утре и ще анализира всичко направено от предишния.

Той даде заявка за сериозни промени.

Здравната система по думите му трябва да гарантира свободен избор на лекар и лечебно заведение. Само така пациентът може да е в центъра на системата. Ако гражданите имат това право на избор, където отиде пациентът, там ще плаща и Касата. На тази основа екипът ми държи, каза д-р Семерджиев.

Той държи и на това, че договорният процес между касата и Лекарския съюз е ключов. Прекратяването на договорното начало е голяма грешка и затова ще го възстановим, посочи още той.

Държавата има място в общественото здравеопазване, каза още министърът. В лечебното здравеопазване има институция – НЗОК, която прави моделите на поведение между лекар и пациент, припомни служебният министър. Той гарантира, че гласът на колегията отново ще се чуе.

Ще работим с колективния ум на всички заинтересовани от българското здравеопазване, завърши д-р Семерджиев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Без цифрова идентификация няма как, не можем да спираме прогреса. Кражбите намаляват и това се видя за нула време. Съпротивата е за милиони! Но ти си абсолютно прав, че демонополизацията на ЗК е по-силен ход, защото създава конкуренция. Аз съм и за двете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 7 години
което хич не е зле да го махне ... и без това беше лобиски закон с цел да изкарат малко пари за нашите. Развързаха едни четци на отпечатъци направени от нашите фирми ;) .... около година след като ги накара да си купят едни други четци за лични карти.... който си мисли че не могат да се манипулират по същия начин като другите е наивник.Вместо да направи някоко здравни каси които да се конкурират и да видиме тогава дали тези частни каси няма да упражняват контрол върху харчовете на болниците .... и така ще имаме регулация с минимална държавна намеса и почти за без пари :):) ... обаче нали москала трябва да крадне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
penman
преди 7 години
Тоя ахмак хабер си няма от здравеопазване. Някога е завършил за зъболекар, но вече сигурно не помни колко зъби има в устната кухина. Всичките проблеми в днешното здравеопазване и хайдушкото крадене в този сектор той ги завеща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
fras
преди 7 години
Ясно е, че нищо нова не може да направи - няма време.Дано под реформи не разбира например отмяна на т.н. пръстов отпечатък.Защото за това кратко време и за да "угоди" на лекарите може само това да направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
khao
преди 7 години
от 8те седмици дето имаш като министър, ще се запознаваш с министерството една и за 7 ще направиш реформи дето 25 години ги чакаме :) ... повЕрвах ти !!! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още