IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов одобри идеята за ревизия на министерствата

Ако има нещо, предавайте директно на прокуратурата, посъветва той служебното правителство

13:10 | 27.01.17 г.
<p class="Normal26" style="line-height:13.0pt">
	<em><span style="font-size: 10pt; font-family: Arial, sans-serif; color: rgb(102, 102, 102); background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial;">Снимка: О

Снимка: О

Служебните министри да "разровят" всичко в министерствата, за да се прекъснат спекулациите за лошо наследство – такъв съвет отправи бившият премиер Бойко Борисов към служебното правителство.

"Ако има нещо, което да ви притесни, не само да го осветлявате, директно на прокуратурата да бъде предавано", заръча Борисов на церемонията по официално предаване на изпълнителната власт на служебното правителство в Гранитната зала на Министерския съвет.

Така на практика той даде същия съвет на служебния кабинет както по-рано президентът Радев.
Борисов благодари на министрите си за усилията им и посочи, че "параметрите на държавата са такива, каквито не са били".

Той пожела успех на наследниците им и държавата да бъде "по-добра, по-силна, по-консолидирана, с повече разум, с повече толерантност". 

"Искам да пожелая сърдечно успех, защото отстрани може да е лесно да се управлява държавата, но сами ще се убедите колко е трудно", коментира той.

Обеща и помощ на служебните министри, ако те я поискат, защото "институциите трябва да си помагат и по най-демократичния път се отива на власт и се излиза от нея". "Нямаме причини да считаме, че неуспех в държавата е нещо хубаво за дадена партия, защото е лошо за народа", коментира той.

Борисов им пожела и да направят изборите така, както кабинетът му президентските - "никой не се оплака, че има каквато и да е манипулация, включително президентът Радев".

И отново посочи, че според резултатите от изборите народът е поискал нови лица, а той се е съобразил с това. Според него сега президентът Радев има шанса да изпълни казаното пред парламента.

Борисов спомена и основния си опонент в момента – лидера на социалистите Корнелия Нинова. "Г-жа Нинова положи големи усилия да спечели изборите, не знам защо се срамува от вас и казва, че няма нищо общо с вас. Според мен не е права".

Той пожела успех на Григор Димитров в мача му с Рафаел Надал. "Всички ние да стискаме палци на Григор Димитров и да отпразнуваме днешния ден с една хубава победа. С проф. Герджиков сме се срещали и на кортовете няколко пъти, балансът е изцяло положителен за мен", не пропусна да се похвали Борисов. Все пак той допусна, че вече като премиер Герджиков може и да го победи на тенис.

Служебният премиер Огнян Герджиков отново обяви, че кабинетът му ще извади на светло грешките на правителството на Бойко Борисов, ако намери такива. "Поискахте сериозна ревизия, да се разровим до дъно. Не смятам да ви скършвам хатъра“, каза Герджиков. Той изрази надежда, че няма да излязат сериозни нарушения.

Герджиков каза още, че за него е чест да поеме поста от Бойко Борисов, който бил най-дългогодишният премиер на България в най-новата история. "Благодаря за това, което направихте за България", завърши Герджиков.

По-рано служебното правителство беше представено официално от президента Румен Радев на "Дондуков" 2.

Държавният глава очерта и приоритетите му - осигуряване на нормалното функциониране на държавата до следващото легитимно правителство, провеждането на честни избори, подготовка на председателството на България на ЕС в първата половина на 2018 г.

Финалът на предаването на властта днес е по отделните министерства.

Служебният кабинет има сигурен хоризонт на управление от два месеца – до изборите на 26 март. Периодът на "служението", както го определи проф. Герджиков в първите си думи, обаче е по-дълъг и зависи от бързината, с която ще се сформира новото правителство след вота.

Вижте още във видеото: 

Четете още в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още