IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътната агенция поиска 24 млн. лева за справяне със свлачищата

Ще се изграждат специални стоманобетонни конструкции за превенция на свличанията

14:54 | 18.03.15 г.
<p>
	Свлачището на пътя Пловдив-Смолян в района на Юговско ханче. <em>Снимка: БТА</em></p>

Свлачището на пътя Пловдив-Смолян в района на Юговско ханче. Снимка: БТА

Агенция „Пътна инфраструктура“ поиска 24 млн. лева за справяне със свлачищата.

Разходите за възстановяване и предотвратяване на свличания, допълнителни разчистващи машини, горива и други бяха представени на заседание на правителството днес, а впоследствие пред журналисти.

На правителственото заседание днес бяха поканени и кметове от засегнатите населени места. Като най-голям проблем бяха изтъкнати свлачищата, защото някои от тях засягат домовете на хората.

"Защо им давате разрешения да строят къщи върху свлачища?", попита Борисов местната власт.

Снегът в Смолянско според данните от метеорологичната станция на Рожен е най-обилният за такова кратко време през последните 20 години, обясни шефът на АПИ Лазар Лазаров пред медиите.

"На пътя се образуваха преспи от снегонавявания с височина повече от 2 метра, на места даже 3-4 метра в по-високите места", каза Лазаров.

Той обясни подробно ситуацията в бедстващите области Кърджали и Смолян преди десетина дни, които останаха без ток и в голяма степен без мобилни комуникации. Лазаров показа и снимки от пътищата, на които се виждат множество паднали дървета, които е трябвало да бъдат разчистени в условия на много ниска видимост.

Ситуацията беше критична – с много преспи, натрупване на снежна покривка в големи размери, обобщи шефът на Пътната агенция.

Лазаров съобщи, че Агенция „Пътна инфраструктура“ има идея за изграждане на масивни стоманобетонни конструкции, като полутунели, като заяви, че такива масово са изпълнени по пътища в Алпите.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още