IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работници от "Дунарит" излязоха на протест в района на Дунав мост

Загубите на завода до момента са около 2 млн. лева заради спирането на лиценза за износ

15:35 | 13.03.15 г.
<p>
	Работници от военния завод &quot;Дунарит&quot; в Русе организираха мирен протест в района на &quot;Дунав мост&rdquo;. <em>Снимка: БТА</em></p>

Работници от военния завод "Дунарит" в Русе организираха мирен протест в района на "Дунав мост”. Снимка: БТА

Работници от военния завод "Дунарит" АД в Русе организираха мирен протест в района на Дунав мост, предаде БТА.

Протестът е в знак на недоволство срещу отнемането на лиценза на предприятието от края на февруари. Решението за това е мотивирано в доклад на тогавашния директор на ДАНС Владимир Писанчев, който е секретен. Веднага след това синдикатите изразиха подозрения, че отнемането на лиценза може да е свързано с цесия на кредитите на "Дунарит" към КТБ.

Лицензът на оръжейния завод беше отнет за срок от 4 месеца заради икономическата и финансовата му нестабилност. Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките постанови временно спиране на лиценза за износ, внос и трансфер на оръжия от завода.

В началото на седмицата министърът на икономиката Божидар Лукарски каза, че „Дунарит“ може да продължи да работи без лиценз, а износът на продукцията на предприятието може да бъде осъществен и от друга лицензирана фирма, включително и държавната „Кинтекс“.

По време на протеста изпълнителният директор на завода Кръстю Кръстев обясни, че вчера Административният съд в София е излязъл с определение, с което се спира предварителното изпълнение на решението на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет за спиране на лиценза.

В момента Междуведомственият съвет може да обжалва в седемдневен срок определението на съда. Кръстев обясни, че е изпратено писмо и след потвърждение на съвета ще може да се изнася продукция.

"От спирането на лиценза една експедиция вече бе провалена, като същото ще се случи и с още две, които предстоят. До момента загубите се изчисляват на около 2 млн. лева, като до края на месеца те ще нараснат на най-малко 4 млн. лева", каза Кръстев.

Работниците от предприятието заявиха, че остават в готовност за нови протести и отправиха покана към премиера и към министъра на икономиката да посетят дружеството.

"Дошли сме тук, защото искаме да запазим работните си места, за да издържаме семействата си. Служителите са подложени на стрес, а ние работим с взривни материали, за което се изисква спокойствие", казаха председателите на синдикалните структури на КНСБ и на КТ "Подкрепа" в дружеството Дияна Георгиева и Стоил Георгиев.

Протестиращите издигнаха плакати с надписи - "Дунарит" го е имало 112 години, ще го има и без ВАС", "Не гонете младите от страната!", "Искаме да работим в България", и скандираха "Оставка".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още