IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работници от завода за хартия в Костенец остават без работа

Причината е производствена авария от началото на годината

10:39 | 18.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;kostenetz.com</em></p>

Снимка: kostenetz.com

Работници от най-голямата фабрика за производство на хартия у нас "Костенец Пейпър Мил" ЕАД излязоха тази сутрин на протест пред сградата на предприятието. Причината е готвеното масово уволнение на 150 от общо 180 заети, съобщи БНР.

Хората просто ще подпишат предизвестията си. Причината е производствена авария от началото на годината, при която основните машини са повредени.

Работниците настояват за прозрачност около процедурата по съкращението. 

На 28 юли изпълнителният директор е открил процедура по съкращаване, уведомени са само синдикалните организации в дружеството – КНСБ и КТ "Подкрепа". Останалите работници, нечленуващи в профсъюзи, не са били представени на Общо събрание в предприятието, с което грубо са нарушени техните права, смятат протестиращите.

Директорът на хартиената фабрика в Костенец Иван Павлов заяви категорично пред националното радио: „Още преди да започне процедурата, направихме среща с всички работници, на която обяснихме, че сме принудени да предприемем тези мерки в резултат на факта, че 9 месеца предприятието няма производство, не произвежда нищо, съответно няма откъде да има приходи, с които да посрещне своите разходи. Процедурата по ликвидация на щетата се проточи повече, отколкото очаквахме и изпаднахме в тази позиция“.

Искаме да възобновим производството колкото може по-скоро, каза Павлов.

„В споразумението, което сме подписали със синдикатите, има текст, че при възстановяване на производството приоритетно ще поканим на работа бившите ни работници и служители“, допълни той.

За да може да запазим предприятието живо, оставяме един минимален брой работници, каза директорът.

Няма предприятие в града, към което работниците да бъдат пренасочени.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още