IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите ще поискат оставката на председателя на КЕВР

Бизнес и синдикати обявяват намеренията си за бъдещи действия срещу увеличението на тока за бизнеса до часове

09:12 | 02.08.15 г. 1
Работодателите ще поискат оставката на председателя на КЕВР

Работодателите и синдикатите ще обявят намеренията си за бъдещи действия срещу увеличението на цената на тока за бизнеса от 1 август. 

От вчера такса „задължение към обществото” за бизнеса е двойно по-висока – по предложение на КЕВР тя бе изравнена с тази за битовите потребители и стана 38 лева за мегаватчас. Окончателното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране бе взето късно в петък, след като в сряда работодателите и синдикатите излязоха на безпрецедентен съвместен протест срещу увеличението.

Причината бизнесът да протестира срещу високите цени на тока е, че това ще намали конкурентоспособността на българските фирми. При някои от тях може да се стигне до намаляване на броя на служителите. Протестиращите поискаха и оставката на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов.

Очаква се работодателите да поискат оставката на председателя на КЕВР. От 11.00 часа ще се проведе пресконференция, организирана от четирите работодателски организации и двата синдиката. Нейната тема ще е свързана с резултатите от националния протест на 29 юли срещу увеличението на цените на електроенергията от 1 август 2015 г. и следващите стъпки, които бизнесът ще предприеме.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев заяви за Агенция „Фокус”, че работодателите не приемат утвърдените от КЕВР цени на електроенергия за новия регулаторен период и намират решението на регулатора за политическо-популистко. Те ще искат преразглеждането му, промяна в законите и мораториум върху присъединяването на производители на електроенергия с преференциални цени.

Решението на енергийния регулатор бизнесът и обществото да плащат еднаква добавка "Задължение към обществото" е поредната груба манипулация. Това коментира пред Bulgaria On Air Васил Велев вчера. Според него точната дума е "лъжа" и това изравняване се прави или от незнание, или от наглост.

"Битът не плаща "Задължения към обществото" и всеки български гражданин може да погледне фактурата си, сметката си за тока и там ще види, че там няма ред със "Задължения към обществото", обясни Велев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
be_google
преди 8 години
пфуууууууууу, зли и лоши капиталисти! как не ви е срам?! нямате ли сърца да разберете "експерта" иванов?! мухаааааааааааааааааааааа-мухахаххаааааааааааааааааааааааа, ЛЪСВА ИСТИНАТА ЗА талибаните от РБ! До колко ли месеца ще унищожат и малкото мърдащи средни и фирми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още