IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за труд в строителството са с най-голям ръст към юни

Общите разходи на работодателите за един отработен час за наетите нарастват с 3,4% на годишна база, според НСИ

11:49 | 17.09.13 г.
Разходите за труд в строителството са с най-голям ръст към юни

Разходите на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 3,4% за второто тримесечие на годината спрямо същия период на 2012 година, сочат предварителните данни на Националния статистически институт.

Увеличението е най-голямо в строителството - с 4,9%, следват индустрията - с 3,8% и услугите – с 1,8%.

Най-висок ръст на общите разходи за труд през второто тримесечие спрямо същия период на предходната година е регистриран в секторите „Образование” - 9,3%, „Хотелиерство и ресторантьорство” - 9,1%, и „Държавно управление” - 8%.

Най-голямо намаление на общите разходи за труд е отчетено в сферата „Култура, спорт и развлечения” - с 10%, и „Операции с недвижими имоти“ - с 5,6%.

В състава на общите разходи за труд разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 3,2% спрямо второто тримесечие на 2012 г., а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 4,7 на сто.


* Индексът на разходите за труд е краткосрочен икономически показател, имащ за цел да отразява тримесечното изменение на разходите на работодателите за един отработен час от наетите лица по трудово или служебно правоотношение. За изчисляването му се използват данни от тримесечното извадково Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още