IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ресторантьори и хотелиери очакват около 500 млн. евро от зимния сезон

Лифтът до Чепеларе ще превърне Пампорово в европейска величина, твърди председателят на БХРА Благой Рагин

10:23 | 27.12.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Ресторантьори и хотелиери очакват около 500 млн. евро от зимния сезон

Прогнозите за приходите от настоящия зимен туристически сезон са за близо 500 млн. евро, заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин в ефира на Bulgaria On Air.

„Засега единственият проблем, който се създава от липсата на сняг, е за София, защото не успяхме да реновираме съоръженията на Витоша. Последствията са, че 300 хотела в столицата останаха без туристи през последните 20 дни“, каза той.

По думите му в курортите обаче няма никакви проблеми и любителите на зимни спортове са доволни. „Температурите бяха минусови и над 600 оръдия работиха по пистите и натрупаха сняг“, посочи Рагин.

Той коментира и идеята за свързване на Чепеларе и Пампорово с нов лифт. Според него това ще доведе до силен ръст в туризма. „В момента, в който ще е възможно с една карта да се качат туристите от Чепеларе и да стигнат до връх Снежанка, курортът ще достигне европейска величина“, каза Рагин.

Според него обаче не бива да се подценява и Банско, защото ако се изгради вторият лифт там, и в този регион ще има сериозен ръст на посетителите – „Банско е от световна величина“. Председателят на БХРА очерта и светло бъдеще за столичния зимен сезон, когато стане възможно бързо стигане от центъра до лифта на Витоша.

„За да се постигне сериозен напредък, е необходимо да работим всичко заедно. Еколозите трябва да разберат, че е необходим този бизнес, за да има нови работни места. Трябва да работим и с държавата, чрез общините, за да се направят нискотарифни линии“ каза още той.

Рагин посочи като сериозен проблем за бранша рекламата на България като туристическа дестинация. По думите му е необходимо да се инвестират повече пари, защото тогава ще има и по-голям ръст, а с това и работни места, което веднага ще повлияе на икономиката.

Той заяви, че през февруари ще се проведе кръгла маса с ресорния зам.-министър Бранимир Ботев, представители на бранша, ще бъдат поканени и еколози, за да се обсъдят проблемите и решенията пред развитието на туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Този е за Северна Корея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още