IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужденците, които се лекуват в България, стават все повече

Здравният туризъм се развива с изключително бързи темпове

14:48 | 23.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Чужденците, които се лекуват в България, стават все повече

Повишава се броят на чуждите граждани, които идват у нас с цел лечение. Това отчитат от българския клъстър за здравен туризъм. Статистиката показва, че въпреки кризата в глобален план здравният туризъм се развива с изключително бързи темпове.

Основно у нас пристигат граждани от Европейския съюз (ЕС), най-вече от Великобритания, Германия, Италия, Ирландия, Австрия, както и от САЩ и Русия.

Предимствата на България пред много други държави са ниските цени, на които се оказва лечението, бързината на услугите и високото качество.

Според д-р Венцислав Стоев офтамологията, ортопедията и цялата инвазивна хирургия у нас са на много високо ниво.

„В страна като нашата, където имаме 234 минерални извора, невероятно красиви природни дадености и модерни хотели, все още няма координация по отношение на лечението на чужденците. Много е странно, защото туризма ни се развива прогресивно, всяка година идват все повече чужденци, но само през лятото или само през зимата, а здравният туризъм предполага посещения на хора през цялата година. Това е една ниша, която сама по себе си е пренебрегвана все още“, обясни Стоев.

Експертите са категорични, че за да се развие този вид туризъм в бъдеще у нас са необходими редица законодателни промени. Необходимо е също така правителството да предприеме инициативи, чрез които страната ни да бъде представена на международно равнище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още