IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банско е най-евтиният ски курорт в Европа

Един ден в Банско излиза средно по 124,34 евро на турист

10:27 | 19.12.13 г. 6
Банско е най-евтиният ски курорт в Европа

Банско е най-евтиният ски курорт в Европа, според класацията на сайта за съвети за пътувания и отдих TripAdvisor, в която са включени 41 дестинации за ски туризъм на Стария континент.

Трите най-скъпи ски центъра са Куршевел, Сейнт Мориц и Мерибел. Най-евтините са Банско, Сочи и Ордино Аркалис.

Един ден, прекаран в Банско, който включва едно хранене, една бира и една нощувка в хотел, струва средно 124,34 евро, сочат данните на сайта. Средната цена за наем за ски, обувки и щеки пък е 10,67 евро на човек.

Едно хранене в Банско излиза на туристите средно 3,72 евро.

Най-скъпият зимен курорт в Европа е Куршевел във Франция. Разходите за един ден там излизат средно 515,31 евро на турист. Хотелските нощувки в курорта също са най-скъпите в Европа – средно 395,04 евро.

За цената на една нощувка в Куршевел пътуващите могат да прекарат пет нощи в Банско (78,11 евро единична цена), сочат данните.

Най-висока е средната цена за наем за ски, обувки и щеки в Сейнт Мориц, Швейцария – достига 48,47 евро.

Най-евтината бира може да се изпие в Ордино Аркалис (Андора) – 1,65 евро, а най-скъпата – отново в Куршевел (8 евро).

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
Mimi Dimi
преди 10 години
Банско е пълно с чужди туристи, което значи, че ценят високо качеството на курорта. Идват хора от цял свят. Хубаво е, че градчето е попаднало в тази класация. Надявам се да продължи да се развива и да влезе в топ 10 на ски курортите по цял свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Silveto
преди 10 години
Има държави, които буквално се издържат от туризъм. България има прекрасни възможности за това и не бива да изоставаме този отрасъл просто така. В Гърция от всеки камък правят историческа забележителност и вземат пари за това. Ние тук гледаме как да потъпкваме историята си, как да спираме всеки един интересен туристически проект. За българите да инвестираш в туризъм е срамно. А могат да се печелят милиони. Радвам се, че Банско влезе в тази класация, защото това е голямо признание за нас както за градчето, така и за България като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
mailoff
преди 10 години
За софтуерната индустрия съм съгласен, но за туризма - не. Имай предвид, че добре развития туризъм действа положително и върху други отрасли като земеделие, транспорт, инфраструктурата като цяло - строителството, ХВП. Така, че реално делът на БВП от туризъм е по-висок от този, който отчита чисто НСИ или който можеш да сметнеш сам. М.г. приходите от туризъм са 3 млрд. евро, осигурени предимно от зимния туризъм, защото скиорите са по-доходоносни спрямо летовниците например. Имам предвид, че оставят повече пари в икономиката ни. Та, мисълта ми беше, че повече лифтове и съоръжения означават по-малко опашки и висене и повече каране за скиорите. Така те биха се увеличили и съответно икономиката ни би мръднала лекинкооо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"Златна"..защото друга май не остана. А иначе, това е индустрия с ниска добавена стойност. Присъщо е преобладаването и във БВП-то само в "банановите" републики. Пример: Във Германия например, туризма е МНОГО по развит и с много по висока добавена стойност като продукт /от нашия/, но никой не го поставя на пиедестал като златна "кокошка" и в процентно отношение заема сравнително малък дял при формирането на БВП-то на Германия! И не е вярно че някой му пречи на нашия да се развива. Напротив ползват преференции. Пречат му само собствениците му с акъла си. Според мен, не би трябвало изобщо да има преференции. Хотели и без преференции ще се строят, защото освен хотели, членовете на крадливата ни власт, КЛАСАТА в политиката и "Съдебната" система, друго не може и да прави с краденото! Преференции трябват за индустрии с висока добавена стойност като софтуерната индустрия например!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
mailoff
преди 10 години
Банско е прекрасно място. И е факт, че може да стане още по-хубаво, ако развием повече съоръжения. Винаги съм твърдял, че туризмът е златната кокошка на икономиката ни. Но много хора нямат интерес да го развиваме, защото искат да досъсипят България. Иначе Банско успява, но с напъни заради блокажа на новите лифтове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Ани Василева
преди 10 години
Харесвам TripAdvisor, защото там наистина можеш да намериш много полезна информация и да разбереш важни неща. Супер е, че Банско е един от най-евтините курорти. Наскоро той стана и сред първите 20 ски курорта в Европа. Това означава, че цената не е за сметка на качеството, а обратното. Дано дойдат повече хора този сезон и дано имаме повече сняг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още