IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия спира доставките на газ и въглища за Украйна*

Транзитът на газ няма да пострада от криза в отношенията между Москва и Украйна, уверява украински депутат

10:22 | 24.11.15 г.
Русия спира доставките на газ и въглища за Украйна*

До дни Русия ще прекрати доставките на природен газ за Украйна, тъй като страната не е извършвала предплата за тях, съобщи руският енергиен министър Александър Новак, цитиран от Ройтерс. Москва обмисля и да спре износа на въглища за Киев заради „енергийната блокада“ на Крим.

Полуостровът все още е в кризисна ситуация след прекъснатото от неделя електрозахранване на Крим от Украйна. Причината е взривяването на електропроводи, извършено в нощта срещу 22 ноември. Полуостровът има ограничени възможности за производство на електроенергия и внася почти 80% от потребяваната енергия от Украйна.

Заради разрушената инфраструктура без ток е и украинската Херсонска област.

Според Новак Украйна не бърза да възстанови работата на електропроводите и като ответно действие доставките на въглища могат да бъдат спрени. Руският енергиен министър подчертава пред местни медии, че при такава ситуация има "политическа и икономическа реакция". 

"Ние можем, и може би в тази сутиация трябва, да вземем решение да прекратим доставките на въглища за украинския енергиен сектор", каза още Новак.

Доставките на природен газ за България няма да пострадат от кризата в отношенията с Русия, уверява обаче украинският депутат Ирина Фриз пред БНР.

Допълнително Украйна има планове за прекратяване на споразумението за въвеждане на свободна икономическа зона в Крим. По този начин ще бъдат спрени всякакви търговско-икономически отношения с полуострова, „докато той е окупиран от Руската федерация“, уточнява Фриз.

„Въпросът за преустановяването на действащия закон за икономическите връзки с Крим е назрял и съществува отдавна“, коментира още Фриз. Опасенията на Киев са за ответна реакция на Русия, но уверенията са, че страната ще спази своите задължения по отношение на газовите доставки за останалите държави в Европа.

Депутатът от Блока „Петро Порошенко“ допълни, че Русия може да обезпечи доставките на електроенергия за Крим само с „два енергоблока“.

„Частичната енергийна блокада на полуострова влияе преди всичко на местното население, като създава негативно отношение по-скоро към Украйна, отколкото към окупационните войски“, категорична е тя.

* Информацията е актуализирана към 11:20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още