IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна не е плащала за руски газ след 1 ноември

Страните, износители на газ, планират по-добра координация на политиките си

11:59 | 21.11.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Украйна не е плащала за руски газ след 1 ноември

Последната сума, която руският гигант "Газпром" е получил от Киев за природен газ, е била преведена на 1 ноември, съобщи енергийният министър на Русия Александър Новак.

"Останали са неголеми обеми предплатен газ. Ако има нови постъпления, ще доставим газ в съответния режим на предплатата", коментира той, цитиран от ТАСС.

В началото на месеца Киев съобщи, че в газовите хранилища в страната са нагнетени 17 млрд. куб. метра природен газ, които са достатъчни за обезпечаване на зимния сезон. През октомври Украйна закупи от Русия 2 млрд. куб. метра газ.

Александър Новак е на посещение в Техеран, където ще се провде среща на страните, износителки на природен газ. Преди началото на форума иранският министър на петрола Бижан Намдар - Зангене коментира, че газът е енергоизточникът, отделящ най-малък процент въглероден диоксид в атмосферата.

"По тази причина ролята на този енергоносител ще расте на фона на това, че планетата се сблъсква с глобалните изменения в климата", допълни още той.

По време на срещата, която ще започне на 23 ноември, страните - износителки на природен газ ще изготвят декларация, обръщаща внимание на координацията на политиката между тях и разширяването на сътрудничеството и инвестициите.

Обединението на страните, изнасящи газ, беше официално създадено през 2008 година. Преди това имаше неформална организация, която да защитава интересите на държавите. В него членуват страни, контролиращи над 70% от световните запаси от природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 36 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
бегом в гората за дръвца или си купете на вересия от Словакия-Катар и Полша-Барабия ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още