IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна нагнети 17 млрд. куб. м газ в хранилищата си за зимния сезон

От началото на ноември страната увеличава реверсивните доставки от Словакия и почти напълно се е отказала от покупката на газ от Русия

16:57 | 09.11.15 г. 11
Украйна нагнети 17 млрд. куб. м газ в хранилищата си за зимния сезон

Към 9 ноември в газохранилищата на Украйна се съхраняват 17 млрд. куб. метра природен газ, съобщи украинската държавна компания Укртрансгаз. По данни на дружеството това е с 9% повече спрямо същия период на миналата година.

Според ръководителя на Укртрансгаз Игор Прокопив Украйна в момента притежава едни от най-големите резерви от природен газ в хранилищата си в Европа след Германия и Италия. Количествата газ в хранилищата покриват пиковото потребление през зимните месеци. 

През октомври Киев закупи от Русия 2 млрд. куб. метра природен газ за зимния сезон, допълва от своя страна руската информационна агенция ТАСС. От началото на ноември обаче Украйна намалява вноса на суровината от Газпром за сметка на увеличените реверсивни доставки от Словакия.

В първите няколко дни на ноември доставките от словашката Eustream са се увеличили с 20%, докато вносът от Русия е намален до минимум. От 1 до 8 ноември в газовите хранилища на Украйна са били нагнетени около 57 млн. куб. метра природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
И да ги питам мозъците от Инвестора: Вие някаква редакционна политика поддържате ли? Или го ударихте като Блумбърг през синапа? Викаш, това поколение, дето сега чете и пише из нета, акъл нема, та толкова да го мислиме! Или и вие сте от това поколение?А тази статия случайно вие да сте я пускали преди 2-3 седмици:http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/80-ot-dostavkite-na-gaz-v-ukraina-prez-oktomvri-sa-ot-rusiia-204854/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Онзи ден врещяха срещу СП-2, спрегаха некви милиардни загуби, ако спре руския газ за Украйна, ама иначе се били отказали! Ми да се откаже и Словакия бе!? Що не се откаже? И Полша да се откаже! И ние да се откажеме - нали това ни пробутват между редовете?! Сега е моментът да се действа решително срещу смрадливия руски газ!Некой наистина започна преброяването на оли^гофрените в Европа! хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
А пък Словакия получава газта от Луната ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още