IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С какво ще се запомни Веселин Вучков начело на МВР

Вътрешният министър успя да върне ГДБОП във вътрешното министерство и мобилните камери по пътя

17:50 | 04.03.15 г.
С какво ще се запомни Веселин Вучков начело на МВР

По време на заседанието на Министерския съвет днес изненадващо вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка, а премиерът Бойко Борисов я прие. 

Така вътрешният министър изкара на поста си по-малко от 4 месеца. През това време той успя да прокара промените в Закона за МВР, които извадиха ГДБОП от ДАНС и я върнаха във вътрешното министерство, те доведоха до сливането на Криминална и Охранителна полиция в обща структура – Главна дирекция “Национална полиция”.

Промените в Закона върнаха правото на президента да назначава с указ главния секретар на МВР и председателя на ДАНС. Веселин Вучков за първи път въведе и длъжността заместник главен секретар, което се разчете като знак, че не одобрява сегашния главен секретар Светлозар Лазаров.

Законът за МВР върна и мобилните камери по пътищата. За да спре корупцията по пътищата, след нареждане на премиера Вучков въведе видеонаблюдение във всяка патрулка.

Мандатът на Вучков ще бъде запомнен и с катастрофата на камион с гранични полицаи, пазещи южната ни бразда от нелегални имигранти. Тогава един от полицаите загина, а синдикатът на МВР настоя за оставката на министъра. Вместо него, оставка обаче подаде директорът на Гранична полиция Захарин Пенов.

Вучков влезе и в спор с министъра на отбраната за ролята на военните в опазването на границата.

От предшественика си Йордан Бакалов наследи проверката по разработката „Червеи“. А след като гръмна скандалът около нея, обяви, че оттук нататък вместо гръмки имена акциите ще носят номера.

Какво свърши вътрешният министър за четирите месеца начело на МВР може да видите във видеото

Още видео материали можете да намерите в сайта на телевизия Bulgaria on Air.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още