IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щонов: Ще предоговаряме контрактите за изкупуване на скъпа електроенергия

Икономическото министерство прави анализ кои производители на електроенергия имат печалба "над нормалната", заяви министърът на икономиката

09:46 | 01.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Щонов: Ще предоговаряме контрактите за изкупуване на скъпа електроенергия

Икономическото министерство прави анализ кои производители на електроенергия имат печалба „ над нормалната“, а след анализа ще пристъпи към предоговаряне на контрактите на дружествата. Това каза пред bTV министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов. 

Той припомни, че цените на изкупуваната енергия зависят и от договорите с американските централи (в комплекса "Марица Изток"), ВЕИ-тата и заводските централи, чиято енергия се изкупува задължително.

Преди да преговаряме с тях, за да им намалим печалбата, първо трябва да бъде завършен анализът, каза той.

Вчера Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) трябваше да вземе решение за повишение на цената на тока с 9,79%. Тъй като такова решение не бе взето, регулаторът заседава и днес.

На въпрос дали е имало политически натиск върху комисията, Щонов заяви, че със сигурност в миналото е имало такъв натиск и това се вижда от сходството на решенията, които регулаторът е вземал и част от действията, които са били предприемани в държавния сектор.

„Ние сме експертен кабинет и е много по-лесно да не се съобразява човек с този натиск. Аз откривам неефективна работа, ако е ставало при предишното или по-предишното правителство, сигурно е политически свързано. Но това не е фокусът на моята работа“, каза той.

„Дефицитите в енергетиката са били ясни и преди две години, и преди една, и в началото на тази година. И въпреки това се вземат решения за задържане и намаляване на цената на тока. Абсолютно същото се получава с бюджета в момента. Вижда се, че няма да стигнат парите, отваря се дупка, а през последните няколко месеца на предишното правителство имаше масово харчене по всички пера“, коментира министърът.

Той обясни, че сегашният колапс в енергетиката има няколко причини, включително включването на американските централи в системата.

По повод поскъпването на тока Щонов обясни, че така ще бъде покрит само текущият дефицит в енергийната система. „Говорим само тази година да приключим близко до нулата, което ще позволи постепенно да излезем от тази криза“, обясни той. 

Васил Щонов за пореден път обясни, че в системата има "дупка" от 900 млн. лева. С очакваното поскъпване тока ще бъде компенсирана само една пета с около 200 млн. лева. Друга част от дефицита – още 200 млн. лева ще бъде покрита от увеличената такса „задължения към обществото“, която вдига цената на електроенергията за бизнеса, каза Щонов.

Остават още 500 млн. лв. дефицит. Той ще бъде покрит от оптимизиране на разходите в държавните предприятия.  Така тежестта няма да бъде поета само от гражданите или само от бизнеса, декларира министърът.

През последните 10 години е имало едно сериозно натрупване на проблеми в целия сектор, което включва и държавните предприятия, където имало недобро управление, каза министърът. Той посочи като пример АЕЦ „Козлодуй“, където през първото полугодие на 2014 г. има 70 млн. повече приходи в сравнение със същия на 2013 г. От тях в БЕХ влизат само 11 млн. лв. Причината е 35% увеличение на разходите за външни услуги и завишени капиталови разходи с 50%.

Ръководството на централата е сменено, за да има оптимизация, както и заради проблеми с търговете и с ремонтите на шести блок, каза Щонов.

По думите му режим на тока може да има само ако не продължат инвестициите в мрежата. Щонов разясни, че думите му за плавно поскъпване на тока не означават, че това ще става на всеки три месеца. Според него цената на тока ще се вдигне с 50 на сто през следващите години, „само ако не предприемем мерки за ограничаване на договорите на високи цени и не реформираме сектора“.

По повод протестите на енергетици и миньори от последните дни енергийният министър заяви, че това е политически ход преди изборите с цел влияние върху електората и служителите в тези фирми.  Министърът обясни, че „така наречените фирми на Ковачки“ трябва да бъдат управлявани по-добре и това е задължение на ръководството им.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още