IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният регулатор не взе решение за цената на тока

Заседанието на ДКЕВР за определяне на по-високите тарифи ще продължи утре

18:57 | 30.09.14 г. 2
Енергийният регулатор не взе решение за цената на тока

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не взе решение за новата цена на тока от 1 октомври на днешното й закрито заседание, съобщават от пресцентъра на енергийния регулатор.

Заседанието на комисията ще продължи и утре, когато се очаква да бъде обявено окончателното й решение за новата, по-висока цена на електроенергията, обясниха от пресцентъра за Investor.bg.

Работната група на енергийния регулатор предложи средно увеличение на цената на тока от 9,79% от 1 октомври. Това ще донесе на Националната електрическа компания (НЕК) близо 200 млн. лева за покриване на част от натрупания дефицит в системата.

Същевременно вдигането на цената на тока предизвика протест на привърженици на БСП пред сградата на ДКЕВР. Индустриалните потребители пък предупреждават, че ще станат неконкурентоспособни с това увеличение.

“Предлаганото увеличение ще доведе до  унищожаване и на тези индустрии, които все още работят и оцеляват, въпреки водената неадекватна на европейската практика национална политика за преход към нисковъглеродна икономика. Многократно настояваме за действия и мерки, които да осигурят доставка на електроенергия на конкурентни за бизнеса цени. Вместо това сме свидетели на противоположни действия, като липса на предвидимост и дългосрочност в доставките, кръстосано субсидиране и високи разходи за обществото”, посочва се в становище на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори и още няколко обединения от промишлеността.

Прехвърлянето на дефицита към индустрията ще има необратими последствия, предупреждава се в становището. От началото на годината има поскъпване на електроенергията на свободния пазар с 10%, което е в резултат на поевтиняването на електренергията на регулирания пазар, допълват индустриалците. Това поевтиняване бе компенсирано от АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток 2“ с ръст на началните цени на търговете за свободния пазар.

“Всички резерви са изчерпани и стопанското потребление се свива. Производствените предприятия са изправени пред ожесточена конкуренция дори в рамките на националните пазари”, коментират организациите.

Същевременно конкурентите на Балканите заплащат по-ниски такси за българската електроенергия от родните производства. Налице в съседните страни са евтини нощни тарифи, докато при нас сделките са по една и съща цена 24 часа в денонощието, независимо, че товарът в системата през нощта е два пъти по-нисък от деня, подчертават от организациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
hagan
преди 9 години
докато този бизнес подкрепя политици предатели те ще го ликвидират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още