IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щонов: Предлагаме реални мерки за спасяването на енергетиката

Комбинираният подход от тях ще даде резултат в период от 3 до 5 години, смята енергийният министър

15:25 | 26.09.14 г. 12
Щонов: Предлагаме реални мерки за спасяването на енергетиката

Предприемаме реални мерки за спасяването на енергетиката, а не "измислени и на хартия", каквито са били взимани в предишните години. Това заяви пред журналисти служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Водят се преговори за удължаване срока на действие на дългосрочните договори с американските централи и се подготвят законодателни промени за ВЕИ сектора, уточни министърът. Той допълни, че неефективното производство от когенерациите няма да бъде изкупувано по преференциални цени.

Друга мярка е и плавното увеличение на цената на тока. Кога ще бъде въвеждано то е в правомощията на ДКЕВР, напомни Щонов. "Не мисля, че плавно увеличение означава увеличение на всеки три месеца", уточни той.

Според него този комплексен подход ще даде резултати за период от между 3 и 5 години, в който дефицитът в НЕК ще спре да расте и компанията ще започне да погасява натрупаните задължения.

Енергийният министър посочи, че дефицитът в НЕК е бил натрупан в последните няколко години заради дисбалансите в системата. Така се оказва, че държавната компания изкупува електричество от различни централи на средна цена на микса от 166 лева за мегаватчас, а продава на регулирания пазар при цена от 114 лева. По този начин се натрупва дефицит от около 900 млн. лева годишно, обясни той.

Щонов уточни и конкретните суми - от фотоволтаичните централи разликата между преференциалната и продажната цена е 500 млн. лева, от вятърните - 80 млн. лева, от заводските централи, ТЕЦ-ове и когенерациите - 200 млн. лева. От AES ТЕЦ Марица Изток 1 натрупаният дефицит е 200 млн. лева и от КонтурГлобал ТЕЦ Марица Изток 3 - 70 млн. лева. "Това прави 1 млрд. лева точно", изчисли Щонов.

В същото време има и производители, чиято цена е по-ниска и това пести по 350 млн. лева за регулаторния период.

Министърът обясни, че така след повишението на цената на тока от 1 октомври дефицитът ще се понижи до около 700 млн. лева. Тези средства също трябва да бъдат покрити и повишението на цената е само един елемент от подхода, който предлага служебното правителство за стопяване на дефицита.

"Преди много мерки са били приемани на хартия и не са внасяли свежи пари в НЕК", коментира още Щонов.

За да бъде изпълнено това обаче, се налага да се намери балансът между интересите на обществото, инвеститорите и закона. "Не можем да променим някой закон и да изпъдим всички инвеститори", обясни Щонов.

По отношение на зелените централи, на които се дължи голяма част от дефицита в НЕК, сме поели ангажимент към ЕС, припомни той и допълни, че цената на енергията, изкупувана от тях, е по-висока, но енергията е екологично чиста. Според министъра трябва да бъдат постигнати разумни цени на изкупуването на зелената енергия, които да гарантират добра норма на възвръщаемост, така че да можем да привличаме инвеститори и да пазим природата чиста. За да бъде постигнато това обаче, служебното правителство подготвя законодателни промени, които ще бъдат предложени на следващото правителство.

Щонов посочи, че някои от идеите на предишното правителство са били утопични, защото договорите и на ВЕИ производителите, и на т.нар. американски централи са сключени по силата на закона, действащ тогава. Ако има нарушения при изпълнението на договорите с ВЕИ централите, като например включване със задна дата, те ще бъдат санкционирани, допълни министърът.

По отношение на двете американски централи той посочи, че преговорите се водят за удължаване на дългосрочните договори, за да бъде намален натискът. Двете централи имат договори за изкупуване на енергия до 2026 година. В същото време срокът на експлоатация на тези централи е 50 години и може да се пристъпи към удължаване на срока на договорките.

Да бъде прекратено изкупуването на електричество по преференциални цени при неефективно производство е друга мярка за оздравяване на НЕК, каза още Щонов. И посочи, че има случаи, при които електричеството от комбинираното производство се продава изцяло, а компанията купува на свободния пазар по-евтино.

По този начин системата се натоварва двойно - от една страна, се плащат преференциалните цени за това производство, а от друга - заради тези количества не се натоварват максимално двете американски централи, докато държавата плаща за пълното натоварване на централите, независимо от това дали е постигнато то, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 0
fortiss
преди 9 години
Значи най-големите собственици на ВЕИ сега търсят решение за спасение на НЕК в парламента?Поръчали сме си двете американски централи - нали? Добре тогава. Знаели сме, че ще трябва да плащаме по-скъп ток - ама не го плащаме!!!! Защо тогава ги поръчахме???? Нещо объркана работата или има едни други пари в нещата, които не се казват????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
Ха-ха, в тая правна джунгла железни договори?! Конституционния ни съд може да приложи по-широко тълкуване на конституцията и готово. Както направи с таксата за ВЕИ-тата....Майтап ве! Знам, че ще е международен съд ама и нашия да беше пак нямаше да посегне на толкова голям интерес. Все пак, колко му е да купиш няколко съдии когато става въпрос за стотици милиони или милиарди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 7
nikola66
преди 9 години
Не знам колко са неустойките, но всички признават, че договорите са железни. Което предполагам означава много милярди. Следователно, този, които ги развали, би трябвало да бъде намразен повече и от Костов... :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 0
deant
преди 9 години
колко са неустойките? някой знае ли? някъде има ли съдържанието на този договор? и ако не защо го няма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
Ми как развалихме договора с руснаците за Белене и ще плащаме неустойки? Начи не е толкова страшно! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 15
nikola66
преди 9 години
Мерките са правилни. Вие предлагате да се развалят договорите с "американските" централи и да платим неустойките ли?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
"Водят се преговори за УДЪЛЖАВАНЕ ?!?!?! срока на действие на дългосрочните договори с американските централи ..." Именно! Не е грешка, както аз очаквах! Сега го чух по новините - това *** предлага да се удължи срокът на договора с американците за 50 години, за да се разхвърля и намали годишната тежест на цената на изкупувания ток. Предполагам, че това ще бъде обвързано и със съответните лихви.Това, заедно с напъните за нови 4.5 млрд. дълг ми идва малко в повече! В тази сума пак смятат уж рефинансирането на стар дълг през януари, за който изрично Чобанов пусна специална емисия преди да сдаде поста.Затова ли беше този зор да бутнат Орешарски?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 3
Jay Gould
преди 9 години
Всичките им мерки, се въртят около моите пари и месечната ми сметка за ток.... а що не си ... мамата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Все едно говори Жужо Плювналиев! Нали са от една кохорта! Защо да излиза Прокопиев да ги говори тези работи, като държавата плаща на президент и на министър да го правят от последна инстанция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
Pyramid
преди 9 години
И много е объркан словоредът в изказванията: Не "вземаме реални мерки" следва да се каже в случая, а "реално вземаме мерки" - щото не е да не се пънат - но, до там. Ала нито дума за освобождаване от токсични активи на системата. И нито дума /тук се чудя, къде му е акълът/ за това, че вкарването на все повече нови и нови и нови ФЕЦ и ВЕтрЕЦ с тяхното присъщо непостоянство на добива просто НАЛАГА постоянното поддържане на несъразмерно големи горещи и студени резерви, които тежат като воденичен камък. И не да изведат от баланса на системата негенериращи, грохнали мастодонти /и джуджета/, ами да сме плодели още, щото някой иска за изпомпва пари от българската икономика.Че тя не просто е цъфнала, ами и вързала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още