IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тодорова: Може да има ново поскъпване на тока от Нова година

ДКЕВР търси начин да промени нареждането към НЕК да постигне намалени изкупни цени от тока от американските централи

14:43 | 25.09.14 г. 3
Тодорова: Може да има ново поскъпване на тока от Нова година

Възможно е ново увеличаване на цената на електричеството в началото на 2015 година, съобщи пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова след емоционалното обществено обсъждане на цената на електричеството.

Тодорова посочи, че причината за ново поскъпване ще бъде ситуацията в енергетиката като цяло и поставените в тежко състояние от грешните решения в сектора топлофикационни дружества. Дружествата са поискали 3 млн. лева, за да могат да „оцелеят през зимния сезон“, заяви още тя и допълни, че това означава увеличение на тока в рамките на около 1%.

Тодорова обаче не се ангажира с уточнение кога ще бъде предприето това увеличение и посочи, че предстои финансов анализ на дружествата. Сегашните данни обаче показват, че всички топлофикации, без "Топлофикация София", ще са на загуба през 2014 година, уточни още председателят на регулатора.

Поскъпването на електричеството от 1 октомври е неизбежно – това се потвърждава и от предишния състав на ДКЕВР, и от експерти, коментира още Тодорова. Тя обясни, че това увеличение е „санитарният минимум“.

До дни ДКЕВР ще отмени решението си, с което се нарежда на Националната електрическа компания (НЕК) да бъде постигнато намаление на изкупната цена на електричеството, произвеждано от ТЕЦ "Марица Изток" 1 и ТЕЦ "Марица Изток" 3, стана ясно още от думите на Тодорова.

Търси се най-добрият начин от юридическа гледна точка да бъде отменено това решение, уточни Тодорова.

„При тези условия централите не искат да преговарят, защото го приемат като предварително поставени резултати от тези преговори“, каза тя в уточнение защо се налага отмяната на решението на предишното ръководство.

Председателят на регулатора обясни още, че двете страни трябва да бъдат поставени при равноправни условия. Тя коментира, че трябва да се вземат и дългосрочни мерки как поначало да се процедира с тези договори, за да бъде отворен енергийният пазар в унисон с европейските правила.

„Затова ще искаме помощ от ЕК, но не по начина, по който е искал предишният състав, т.е. комисията да прекрати тези договори, което според нас е невъзможно, а да се търси начин те да бъдат така преструктурирани, че да са в съответствие с една пазарна икономика“, обясни председателят на комисията.

По думите й балансиращият пазар, който беше пуснат на 1 юни, работи катастрофално. „Резултатите му са несъвместими с резултатите на всички подобни пазари по света“, обясни Тодорова и допълни, че се работи усилено и до седмици ще бъде взето решение дали трябва да се променят правилата за търговия, в частност по методиката за изчисляване на небалансите. 

По-рано днес от електроразпределителните дружества се оплакаха, че не са им били признавани разходи, включително и за балансиране на пазара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pitashtia
преди 9 години
Истинският проблем е че НЕК ще фалира, а ще фалира защото четвърт век се източва по всевъзможни начини и защото пазарът отдавна трябваше да се либерализира. Проблемите се натрупаха не от некадърност и незнание, а от алчност и непочтеност. Защо изобщо законът позволява тайни клаузи в договорите и дългосрочни ангажименти за изкупуване по неизгодни цени. "Американците ",слагам в кавички защото не знам доколко всъщност са такива и кой реално стои зад сделката, си гарантират за тези 15 години пълна мощност и цени, които да им изплатят инвестицията, а може и на печалба да излязат, а остатъка от 30-40 години до амортизацията ще печелят при всякакви цени на свободният пазар. И какво значи да се разсрочи? Значи да се удължи гарантираното изкупуване , а да се намали цената. И кой ще сметне с колко и какво ще получи насреща? Има ли прозрачност? Историята с Цанков камък-няма виновни доколкото знам. Историята с АЕЦ-Белене-също няма наказани. ФЕЦ-овете също са тъмна история и още колко такива има . Безстопанственост, корупция, грабеж по всички възможни и невъзможни начини. И вече нещата са в задънена улица защото не могат да увеличат цената на тока рязко ,без политически и социални последици,а друг начин няма доколкото разбирам, нито държавата има пари да налива в каца без дъно.И без това вероятно ще теглят заем за да покрият грабежа в КТБ и да закърпят бюджета. Който и да състави правителство, едва ли ще се задържи дълго и не вярвам да се наеме със сериозните проблеми и реформи. Досега не го направиха, няма и да стане скоро. При това положение просто ще изгърми бюджета и за следващата година и още някоя банка и фалити ще има на фирми, а накрая ще гръмне и НЕК и тази Бананова държава в задният двор на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 9 години
На тая май яйцата са и малко.След тях ще последва бой без секс и без сръбска музика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
energetik
преди 9 години
За всички е ясно, че Светла Тодорова е бушон, който ще изгърми при първите по-сериозни протести. Дотогава обаче идеята е да се надуят цените на макс, пък дано мине номера! Само че номерът няма да мине, защото ЕДИНСТВЕНОТО, което прави ДКЕВР напоследък е да вдига цените за крайния потребител - а предоговарянето на договорите с американците и ВЕИ-тата остава за бъдеще неопределено време ... Хората вече се поорентираха откъде идват високите цени и няма да се примирят току така да плащат за свръхпечалбите на некои "наши" хора !Изобщо цялата сага с американските ТЕЦ-ове и ВЕИ-тата е нагледна демонстрация колко БЕЗПОМОЩНИ са българските правителства ! Оцеляването им в момента буквално зависи от цената на тока през зимата, обаче те просто НЕ СА В СЪСТОЯНИЕ да притиснат две пикл.ви чужди компании и шепа "инвеститори" в зелена енергия. Е, като е така - м. Февруари пак ще има джангър и "високо кръвно" за Лидера, жалко че и БФБ сигурно пак ще спихне ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още