IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щонов: Предлагаме реални мерки за спасяването на енергетиката

Комбинираният подход от тях ще даде резултат в период от 3 до 5 години, смята енергийният министър

15:25 | 26.09.14 г. 12
Щонов: Предлагаме реални мерки за спасяването на енергетиката

Предприемаме реални мерки за спасяването на енергетиката, а не "измислени и на хартия", каквито са били взимани в предишните години. Това заяви пред журналисти служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Водят се преговори за удължаване срока на действие на дългосрочните договори с американските централи и се подготвят законодателни промени за ВЕИ сектора, уточни министърът. Той допълни, че неефективното производство от когенерациите няма да бъде изкупувано по преференциални цени.

Друга мярка е и плавното увеличение на цената на тока. Кога ще бъде въвеждано то е в правомощията на ДКЕВР, напомни Щонов. "Не мисля, че плавно увеличение означава увеличение на всеки три месеца", уточни той.

Според него този комплексен подход ще даде резултати за период от между 3 и 5 години, в който дефицитът в НЕК ще спре да расте и компанията ще започне да погасява натрупаните задължения.

Енергийният министър посочи, че дефицитът в НЕК е бил натрупан в последните няколко години заради дисбалансите в системата. Така се оказва, че държавната компания изкупува електричество от различни централи на средна цена на микса от 166 лева за мегаватчас, а продава на регулирания пазар при цена от 114 лева. По този начин се натрупва дефицит от около 900 млн. лева годишно, обясни той.

Щонов уточни и конкретните суми - от фотоволтаичните централи разликата между преференциалната и продажната цена е 500 млн. лева, от вятърните - 80 млн. лева, от заводските централи, ТЕЦ-ове и когенерациите - 200 млн. лева. От AES ТЕЦ Марица Изток 1 натрупаният дефицит е 200 млн. лева и от КонтурГлобал ТЕЦ Марица Изток 3 - 70 млн. лева. "Това прави 1 млрд. лева точно", изчисли Щонов.

В същото време има и производители, чиято цена е по-ниска и това пести по 350 млн. лева за регулаторния период.

Министърът обясни, че така след повишението на цената на тока от 1 октомври дефицитът ще се понижи до около 700 млн. лева. Тези средства също трябва да бъдат покрити и повишението на цената е само един елемент от подхода, който предлага служебното правителство за стопяване на дефицита.

"Преди много мерки са били приемани на хартия и не са внасяли свежи пари в НЕК", коментира още Щонов.

За да бъде изпълнено това обаче, се налага да се намери балансът между интересите на обществото, инвеститорите и закона. "Не можем да променим някой закон и да изпъдим всички инвеститори", обясни Щонов.

По отношение на зелените централи, на които се дължи голяма част от дефицита в НЕК, сме поели ангажимент към ЕС, припомни той и допълни, че цената на енергията, изкупувана от тях, е по-висока, но енергията е екологично чиста. Според министъра трябва да бъдат постигнати разумни цени на изкупуването на зелената енергия, които да гарантират добра норма на възвръщаемост, така че да можем да привличаме инвеститори и да пазим природата чиста. За да бъде постигнато това обаче, служебното правителство подготвя законодателни промени, които ще бъдат предложени на следващото правителство.

Щонов посочи, че някои от идеите на предишното правителство са били утопични, защото договорите и на ВЕИ производителите, и на т.нар. американски централи са сключени по силата на закона, действащ тогава. Ако има нарушения при изпълнението на договорите с ВЕИ централите, като например включване със задна дата, те ще бъдат санкционирани, допълни министърът.

По отношение на двете американски централи той посочи, че преговорите се водят за удължаване на дългосрочните договори, за да бъде намален натискът. Двете централи имат договори за изкупуване на енергия до 2026 година. В същото време срокът на експлоатация на тези централи е 50 години и може да се пристъпи към удължаване на срока на договорките.

Да бъде прекратено изкупуването на електричество по преференциални цени при неефективно производство е друга мярка за оздравяване на НЕК, каза още Щонов. И посочи, че има случаи, при които електричеството от комбинираното производство се продава изцяло, а компанията купува на свободния пазар по-евтино.

По този начин системата се натоварва двойно - от една страна, се плащат преференциалните цени за това производство, а от друга - заради тези количества не се натоварват максимално двете американски централи, докато държавата плаща за пълното натоварване на централите, независимо от това дали е постигнато то, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 21 rate down comment 4
energetik
преди 9 години
Една част от изказването на Щонов обаче просто кърти мивки:" ... Според министъра трябва да бъдат постигнати разумни цени на изкупуването на зелената енергия, които да гарантират добра норма на възвръщаемост, така че да можем ДА ПРИВЛИЧАМЕ ИНВЕСТИТОРИ и да пазим природата чиста..."Ама той милия смятал тепърва да привлича инвеститори и да УВЕЛИЧАВА броя на перките и фотоволтаиците. При това - с ГАРАНТИРАНА ДОБРА НОРМА НА ПЕЧАЛБА - интересно, какво ли значи това - 50, 100 или 200% годишно!!! И при положение, че ние вече сме си ПРЕИЗПЪЛНИЛИ ангажимента към ЕС за 2020 г. и поради това енергосистемата ни е пред фалит !!!Има само две възможни обяснения за неадекватните изказвания на Захариева и Щонов - или са *** (едва ли !) или искат да провокират нови масови протести, баш преди изборите !!! Ама не мога да разбера каква му е на Бойко ползата от това в момента - най-много Атака пак да възкръсне от пепелта и неочаквано да мине 4те процента !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 4
energetik
преди 9 години
Очевидно "кадрите" на служебния кабинет действат камикадзета - лансират се максимум "непопулярни" мерки, които след това Бойко да използва - каквото може - да остави, каквото не може - "великодушно" да отмени !!!Дори и на този фон обаче част от тезите на Щонов звучат прекалено нагло - за пример:"... Водят се преговори за УДЪЛЖАВАНЕ ?!?!?! срока на действие на дългосрочните договори с американските централи ..." - Значи вместо да се прекратят тези КОЛОНИАЛНИ договори и да преминат максимално бързо на пазарни условия, ние ще им УДЪЛЖИМ гарантираното изкупуване на тока от 2026 на 2056 г. по ФИКСИРАНИ ЦЕНИ !!! Е, сигурно темпът на поскъпване ще е малко по-нисък, ама пък за два пъти по-дълго време - тоест те тяхните милиарди пак ще си ги вземат от нас, само че двойно или тройно повече - нещо като бонусче, за проявената "съпричастност" ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още