IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щонов: Дефицитът в енергетиката е около 1 млрд. лв. годишно

Недостигът трябва да се покрива с комплекс от мерки, смята енергийният министър

11:36 | 05.09.14 г. 3
Щонов: Дефицитът в енергетиката е около 1 млрд. лв. годишно

Дефицитът в системата на енергетиката е около 1 млрд. лева на година и ако не се вземат мерки, той ще продължи да нараства. Недостигът обаче не може да се покрие само с една мярка, трябва да има баланс от мерки. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов пред БНТ.

Комплексът от мерки, които служебното правителство предприема, ще стабилизират системата, категоричен е енергийният министър. Той за пореден път каза, че има план, който да върне баланса в енергийната система. Според него изключително важни са преговорите с производителите на възобновяема енергия, централите с дългосрочни договори за изкупуване и когенерациите. Едновременно с това продължават и анализите на работа на държавните предприятия, за да се гарантира тяхната ефективност.

„Не може да има и бездействие, както е било досега, бездействие да се покрива този дефицит с едни така наречени кухи мерки, които не са изпълними или са атакуеми в съда, и за които не е постигнато съгласие между участниците", каза икономическият министър.

Щонов обясни, че част от тази "дупка" от 1 милиард лева може да се покрие чрез „разговор с всички участници на пазара, за които има задължително изкупуване на електроенергия, за евентуално намаляване на задълженията, които е поела НЕК за изкупуването на тази електроенергия."

„Ако се появи дупка в енергетиката, отговорността е на НЕК, защото в ролята си на обществен доставчик НЕК отговаря за купуването и продажбата на електроенергия на свободния пазар“, подчерта министърът. По негови думи „не може едни дружества да реализират баснословни печалби, а други да затъват в дългове“.

„Имаме план за плавно поскъпване на тока, който ще бъде обсъден с ДКЕВР, но решението ще бъде взето от държавния регулатор", заяви Щонов. Той обаче отново не се ангажира с цифра за увеличението, но подчерта, че е много важно токът да поскъпва плавно, за да може обществото и индустрията да имат време за подготовка.

"Цената на тока трябва да се увеличава плавно, не защото не е нужно тя да скочи с повече, а защото просто едно скачане не върши услуга на никого. Плавното вдигане има няколко предимства. То дава време цялата система да се подготви за по-високите цени на тока, хората да си направят планове за следващите няколко години как ще се отопляват, индустрията да се подготви за по-високите цени. Освен това дава възможност и на нас да си завършим преговорите по другите мерки, за да може цялата система да се оправи", обясни Щонов.

Според него хората ще имат достатъчно време да си оправят сметките, а държавата ще защити енергийно бедните. "Тежестта на годините нехайно управление в енергетиката няма да я поеме народът, ще се поеме от цялата система по равно. Тези, които са създали тези проблеми, ще имат достатъчно време да се справят с тях, да покажат, че имат отговорност", допълни той.

Относно публикуваните вчера от МИЕ документи за "Южен поток" той обясни, че дават яснота за проекта. По думите му договорът за строеж е подписан, но не е влязъл в сила. Необходимо е да се подпише и договорът за транзитните такси, за да се гарантират ползите за страната, каза Щонов. Тръбата е транзитна и ние печелим от транзитните такси. Документът, гарантиращ разходите по тръбата, обаче все още не е подписан", коментира министърът.

За резерва от газ Щонов коментира, че в момента страната разполага с достатъчен резерв за между 60 и 90 дни газ за зимата. „Поискали сме допълнителна сума от финансовото министерство, за да продължим да пълним газохранилището в Чирен“, обясни той. И допълни, че за България е важна газовата връзка с Гърция, като чрез нея България може да получава между 1.5 и 3 млрд. кубични метра газ на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 16 rate down comment 8
milioner4e
преди 9 години
Мисля, че всички помним режимите на тока, лошата преносна система и случаите на огромни фактури, когато нямаше ЕРП-та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 1
kane
преди 9 години
НЕК трябва да е 100% собственик на 100% от мрежата до производителяЧастниците ВЪН от енергетиката и то ВЕДНАГА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 0
Пишман Investor
преди 9 години
Ако се появи дупка в енергетиката, отговорността е на НЕК, защото в ролята си на обществен доставчик НЕК отговаря за купуването и продажбата на електроенергия на свободния пазар, подчерта министърът.Г-н МинистърЪТ май не е много наясно със законодателството и механизмите в българската енергетика.... т.е. казва неособено умни неща .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още