IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щонов: Удължаването на експлоатацията на V и VI блок в АЕЦ "Козлодуй" е приоритет

Реформите в енергетиката трябва да изпреварят компенсирането на дефицитите, смята министърът

14:36 | 04.09.14 г. 4
Щонов: Удължаването на експлоатацията на V и VI блок в АЕЦ "Козлодуй" е приоритет

Удължаването на срока на експлоатация на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е приоритет за кабинета. Това заяви икономическият министър Васил Щонов на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

По думите му удължаването живота на блоковете е най-важно в момента, тъй като изтичат лицензите им съответно през 2017 и 2019 година. Щонов уточни, че предстои да бъде направена оценка за техническите детайли. Той заяви, че няма да има забавяне във времето и че удължаването на лицензите ще стане навреме.

Икономическият министър изтъкна като основен проблем излишния капацитет от производствени мощности у нас. По негови изчисления това ще продължи поне до 2020 г. заради намаленото търсене на електроенергия. Затова Щонов подчерта, че правителството трябва да има конкретен анализ как да се овладее този свръхкапацитет, преди да се мисли за инвестиции в нови производствени мощности. Големите проекти като АЕЦ „Белене“ и „Цанков камък“ носят и големи рискове от свръхкапацитет, каза той.

В тази връзка енергийният министър коментира и изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Според него България първо има нужда от стратегия за мощностите, които са необходими и анализ колко ще ни струват те. На следващ етап може да се направи анализ колко би струвал токът от седми блок на централата и къде ще се продава.

Той потвърди, че има осигурено финансиране за блока, но е важно първо да бъдат направени анализите, защото по думите му решение за милиардни проекти не може да се вземе за един месец. Решението за седми блок ще бъде на следващото правителство, каза Щонов.

Министърът представи мерките за сектор „Енергетика“, върху които ще работи новосъздаденият Енергиен борд.

Като един от приоритетите му Щонов изтъкна стъпките за либерализацията на пазара до края на 2015 г., когато вече няма да има гарантирано изкупуване на енергия, доставките ще трябва да се планират и производителите сами ще трябва да търсят купувачи.

Необходимостта от инвестиции в стари мощности остава, подчерта министърът. Той каза, че в топлоцентралите изостават програмите за инвестиции и трябва да се осигурят средства в тази посока. Необходимо е по думите му да се оптимизират държавните предприятия. „Законите трябва да се спазват. Ако една централа не отговаря на изискванията, тя не трябва да работи“, каза Щонов.

Дълговете на Националната електрическа компания (НЕК) ще достигнат 4 млрд. лева до края на юни 2015 г., а неминуемо дотогава ще бъдат натрупани и нови. Затова системата първо трябва да се балансира с необходимите реформи и едва след това държавата да търси варианти за компенсиране на дефицитите в Българския енергиен холдинг (БЕХ) и НЕК, каза още министърът. Той посочи, че в противен случай само за една година биха се натрупали поне още 2 млрд. лева дефицит.

Щонов подчерта, че Бордът се ангажира само със създаването на предложения за балансиране на системата, а решенията ще останат за следващото правителство.

За да се балансира системата на енергетиката, цената на тока ще трябва да нараства, повтори той без да споменава конкретни цифри.

Предоговарянето на дългосрочните договори с централите също ще бъде в дневния ред на Енергийния борд, заяви министърът, като мярка за регулиране на пазара. „Време е всеки играч да излезе на свободния пазар, където сам да търси къде да продава електроенергията си. И от тази посока връщане няма, така е в цяла Европа“, заяви Щонов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Че кога ЛИ пък не сме го *ухали ??Има ли прецедент .... някакъв ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
Прочее, няма да забравя, как Боко му шляпаше по врата по време на кампанията, на нашия президент. И колко "силно се еманципира" той в последствие.- Мен ако питате, само той ще ни "оправи". Нещо повече: Вече се чувствам "оправен".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
много си е даже...курвенско. Както спомена една руска журналистка, "България страда от синдрома на слънчогледа - постоянно се озърта към кой Голям Брат да се прилепи, сега се е вторачила във Вашингтон".Проблем, обаче: А, ако експертизата на производителя на реактора покаже увеличена концентрация на фосфор в пробите от реактора? Същата тази Европа, с която се лигавим сега, ще ни настъпи да затворим и 5-ти и 6-ти блок, и духане се очертава яко.АмА ЯКО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
eng.Garin
преди 9 години
Ако беше приоритет, нямаше "президента с листчетата" в момента да моли на колене за бази на САЩ в България, които да "гарантират" надеждната ни защита от "агресивната и брутална" Русия! Добре е да се синхронизират държавните позиции, за да не се случва този абсурд един да разказва какви услуги ще търсим от Русия, докато другия сочи и кълне същата държава! Някак не е принципно и последователно и прави впечатление!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още