IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щонов: НЕК ще натрупа близо 1 млрд. лв. дългове за следващата една година

Енергийният министър е за "плавно повишаване" на цената на тока, но не даде прогноза с какъв процент ще бъде увеличението до края на годината

11:08 | 27.08.14 г. 4
Щонов: НЕК ще натрупа близо 1 млрд. лв. дългове за следващата една година

Националната електрическа компания (НЕК) се очаква да натрупа близо 1 млрд. лв. задължения за следващата една година (от юли 2014 до юни 2015 г.), прогнозира пред bTV енергийният министър Васил Щонов. Така по думите му общите дългове на компанията ще достигнат близо 4 млрд. лв. Към момента натрупаните задължения на НЕК са 2,9 млрд. лева.

„Интересно е, че 1 млрд. лв. задължения се натрупват за една година. Ако има компания, чиито дългове надвишават приходите, става дума за много тежка финансова ситуация”, отбеляза Щонов и подчерта, че за излизане от кризата са необходими „тежки и последователни мерки”.

Въпреки това Щонов е за "плавно повишаване" на цената на тока. "От гледна точка на анализите нужно е плавно повишаване на цената на тока в период на няколко години. Ако се вдигне цената рязко, всичко ще влезе в баланс и за една година ще се изчистят нещата. Но това значи скачане на цената на тока с 50%, което не е необходимо за хората. Затова трябва да има плавно повишаване на цената на тока", каза министърът.  „Няма смисъл хората да плащат толкова, дори да са съгласни, защото без реформи системата пак ще задлъжнее”, коментира Щонов.

Той обаче отказа да даде прогноза с какъв процент ще бъде увеличението до края на годината. Анализите на Министерството на икономиката и енергетиката не са готови, а крайното решение е на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), подчерта министърът.

По негови думи секторът е бил нехайно управляван в продължение на години и изходът е в провеждането на тежки реформи и последователни политики. "Това, което е липсвало в сектора до момента, е последователност. Рискът се подценява, взема се решението да се инвестира в голям проект и след 5 или 10 години се оказва, че този проект се обръща срещу нас", коментира той.

"Ако цената на тока се беше вдигала плавно през последните 10 години, всичко щеше да е в баланс... Но е имало редица непоследователни и озадачаващи решения, взети от хората, управлявали този сектор в миналото", каза министърът.

Именно това е ролята на Енергийния борд, чието създаване трябва да бъде одобрено от МС днес, каза Щонов. Чрез него служебното правителство иска да изготви програма с мерки, по които да има съгласие между участниците на пазара. "След съгласието ролята на борда ще бъде да се постигне тази последователност", заяви Щонов. Набелязаните стъпки ще бъдат оповестени в скоро време, допълни икономическият министър. 

Васил Щонов потвърди и казаното от вицепремиера по икономическите въпроси Екатерина Захариева вчера, че НЕК е осъществявала “странни” плащания към контрагентите й. Днес той посочи, че НЕК има пари да изплаща само 50 на сто от задълженията, но "на някои фирми се плаща повече, на други по-малко".

Като уточни, че правото на всяка фирма е да решава, в зависимост от нуждите на енергийния баланс на страната и стабилността на системата, в какви граници може да се манипулира този процент, той призна, че "фирмите с 90% изплащаемост например, имат зависимост, която е притеснителна".

На въпрос кои са тези фирми, свързани с партии, Щонов каза, че с публикуването на информация за фирмите се дава възможност на обществото да се запознае с тях. "Показали сме списък от плащания и голяма част от експертите могат да си направят изводите", уточни той. 

За проекта "Южен поток" Щонов коментира, че той е спрян в частта, в която не може да започне строежът, докато не се изчистят правните въпроси с ЕК. Ползите от проекта са ясни, продължи той - диверсификация на преноса и печалба за страната от транзитни такси. Но няма подписано споразумение за транзитните такси, тоест колко ще печелим от транзит, не са изчистени и правните въпроси с ЕК, посочи той.

По думите му сега може да се правят само подготвителни работи, не може да се прави същинското строителство, защото тогава поемаме финансови ангажименти. Преди да сме решили правния статус и ползите за нас, не трябва да се харчат пари, без да знаем възвръщаемостта, отбеляза той.

Цената на проекта е конфиденциална, но това е един многомилиарден проект, коментира още министърът.

Щонов съобщи, че Илко Желязков, член на Съвета на директорите на БЕХ, е освободен и на негово място има друг човек, който ще се впише в регистъра в следващите няколко дни. Бившият директор на БЕХ Георги Христозов и всички освободени до момента не са си вършили добре работата, заяви икономическият министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 4
tonitov
преди 9 години
Какво ни пука сега за дълга на НЕК, нали не беше дълг на държавата, както се изцепи оня мишьок, дето се спаси в имението си в Брюксил, когато теглиха 20 милиона за комисионни при поредната копка на АЕЦ- Белене от кабинета на станишчо и се скараха с първанката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
KostadinovK
преди 9 години
Голямо източване пада.То не беше -Марици, Цанков камък, Белене, фото волтаиците, ... - грешки за милиарди. Рибата се вмирисва откъм главата. Тази държава не роди един далновиден човек бре.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
hagan
преди 9 години
никой не говори за загубите от къде идватот фото волтаиците от американските мариции никой не говори тези изкупни цени вовеки ли ще бъдат и само ще ни дигат цената на тока защото в европа било такаа за доходи пари няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
SA
преди 9 години
"Цената на проекта е конфиденциална, но това е един многомилиарден проект, "коментира още министърът."Да напомня на мистъра, че това не е частна инвестиция. Не можеш да криеш цената, платима от хората с парите на същите тия хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още